Er dit hus bevaringsværdigt? Godt 40.000 bygninger i Aarhus skal vurderes

Et stort arbejde sættes i gang i Aarhus Kommune. Alle bygninger fra før 1970 skal vurderes eller genvurderes for at finde ud af, om de er bevaringsværdige.

Aarhus Kommune sætter gang i at tjekke alle bygninger, som er opført før 1970. Formålet er at vurdere, om bygninger skal i kommunens register over bevaringsværdige bygninger.

Det drejer sig i alt om 41.000 bygninger, som kommunen skal kigge på. Rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang kalder det en "stor og vigtig opgave".

- Aarhus har en helt særlig sjæl, og man kan virkelig mærke og se historien i vores gader og byrum. Det skal vi sørge for at passe på, når vi udvikler, siger han ifølge en pressemeddelelse.

Hvad er en bevaringsværdig bygning?

Skal bruges aktivt

Registeret vil rådmanden nemlig bruge aktivt i udviklingen af Aarhus for at være sikker på, at der bliver passet på kulturarven og -historien.

Senest der blev lavet et tilsvarende stykke arbejde i kommunen, var i 1996. Dengang kiggede man på bygninger opført før 1940. Denne gang vil man ikke kun kigge på de enkelte bygninger, men også på den helhed, som de indgår i.

- Det handler i højere grad om kvartererne og bydelene i stedet for de enkelte huse, fortæller Nicolaj Bang.

Bygningerne vurderes efter en såkaldt SAVE-metode. Det betyder, at bygningerne på fem parametre (arkitektonisk, kulturhistorisk, miljømæssig, originalitet og tilstand) vurderes på en skala fra 1-9, hvor 1 er den højeste værdi. 

Bygninger, der har en score på mellem 1-4 vil blive skrevet ind i kommuneplanen og skal derfor byrådsbehandles.

Tre års arbejde

Arbejdet går i gang i løbet af efteråret og løber til og med 2025.

Man kan forvente at få besked i e-Boks, et par uger inden ens hus bliver registreret. I dag inkluderer registeret 23.200 bygninger opført før 1940, og det vil blive udvidet med 17.400 bygninger opført mellem 1940 og 1970.

Planen er, at registeret skal opdateres hvert femte år derefter, hvor yderligere fem år lægges til.