Er det Harald Blåtands borg?

Arkæologer gør bemærkelsesværdigt fund

Søren M. Sindbæk og Nanna Holm viser resterne af de brændte planker ved den ene borgport.

Arkæologer og forskere fra Aarhus Universitet har sammen med Danmarks Borgcenter med stor sandsynlighed fundet Harald Blåtands vikingeborg.

Det skete ved en udgravning på Vallø Stifts marker vest for Køge i september.

Det er resultaterne af to kulstof-14 dateringer, der har fjernet al tvivl om, at det er en ægte vikingeborg, der er fundet, og at der er tale om en borg fra 900-tallet, hvor Harald Blåtand bl.a. var konge:

- Man tror ikke, det er sandt, så vi bliver ved med at være begejstrede - især efter vi fik kulstof 14-dateringen, siger arkæolog Søren Sindbæk til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Minder om andre borge

Indtil videre har man kun regnet med, at Harald Blåtand havde fire - muligvis fem - borge i Danmark, men med det nye fund er der altså med al sandsynlighed fundet endnu en af hans borge. I følge arkæolog Søren Sindbæk minder borgen, som har fået navnet Borgring, nemlig om de andre borge:

- Vi har, hvad man må kalde en bestyrket mistanke om, at det er en del af Harald Blåtands militarisering af landet. Det har vi dels på grund af den måde, volden er bygget på, der er brugt vold og magt for at bygge borgen, og man har ændret hele landskabet omkring borgen og skubbet jorden rundt med små træspader, forklarer han.

Derudover har borgen de samme mål, som de andre borge og er fra omkring samme tid.

Satser på afgørende bevis

Forskerne og arkæologerne håber dog på i løbet af det næste år at finde et afgørende bevis, der én gang for alle slår fast, at borgen er Harald Blåtands, når de fortsætter udgravningen.

De har nemlig fundet et område af borgen, hvor der er nogle træbjælker, som er meget velbevarede, og som man kan foretage en præcis årringsdatering af:

- På den måde kan vi sige præcis hvilket år og hvilken årstid på året, man har bygget borgen med de forskellige bjælker, og på den måde slå fast, om det er Harald Blåtands værk, fortæller Søren Sindbæk.

Se en 3D-rekonstruktion af borgen her: