Enighed om budget: Færre besparelser på børn og skoler end ventet

Aarhus Byråd blev natten til fredag enige om budgettet for 2019

Natten til fredag indgik et bredt flertal i Aarhus Byråd et forlig om næste års budget.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S) har fokus især været på at begrænse nødvendige besparelser.

- Jeg glæder mig rigtig meget over, at et bredt flertal i byrådet i fællesskab har taget opgaven på sig og fundet en ansvarlig løsning på vores budgetsituation, siger han i en pressemeddelelse.

Fortsat stram økonomi

Budgetforliget indeholder ikke så store besparelser som forventet. Særligt børnepasning og skolegang er sluppet for de største af de foreslåede besparelser.

VIDEO: Rådmand for Børn og Unge Thomas Medom (SF) er godt tilfreds med nattens budgetforlig. Se hele interviewet her.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet. Det er stadigvæk en stram økonomi, der er i kommunen. Men vi har løftet de værste besparelser ud. Rammebesparelserne, der var på SFO, skole og daginstitutioner, er taget ud af forliget. Vi er endt et meget bedre sted, end da vi startede, siger rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.

Det blev også besluttet at styrke indsatsen for ordblinde. Til den indsats blev der afsat 4,5 millioner kroner i 2019.

Penge til Psykiatriens Hus

Rådmand for Social Forhold og Beskæftigelse, Kristian Würtz (S), er godt tilfreds med budgetforliget, selv om han ikke har ikke armene oppe.

- Det er et godt resultat. Når man tænker på udgangspunktet, er det lykkes os at få sløjfet en lang række af de mest trælse besparelser på socialområdet. Og helt afgørende blev der fundet ny finansiering til Psykiatriens Hus. Det betyder, at vi nu kan etablere det, så det ikke belaster andre indsatser, siger Kristian Würtz (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er tilfreds med, at en række besparelser på udsatte-området blev skudt til hjørne. 

- Men der ligger jo stadig nogle besparelser og en stor opgave med at få sikret, at vi får de besparelser i hus, som vi skal. Det er trods alt besparelser, som er mere spiselige. Men der er stadig områder, hvor opgaverne skal løses med færre medarbejder, og hvor man kan mærke forringelser, siger Kristian Würtz (S).

VIDEO: Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse Kristian Würtz (S) har ikke armene oppe over budgetforliget, men han er godt tilfreds. Hør hele interviewet her.

Flere ledige i arbejde

Kommunen skal spare for at lappe et hul i budgettet. Det skyldes, at byrådet sidste år vedtog et budget, der baserede sig på en forventning om, at kommunen ville vinde ved en ventet udligningsreform.

Kommunen budgetterede således med en merindtægt på 200 millioner kroner ved forventningen om afskaffelse af et såkaldt beskæftigelsestilskud.

Men det blev bare ikke til noget, fordi det ikke lykkedes at komme igennem med en ændring af udligningssystemet.

Ifølge forligsteksten kan en del af besparelserne på borgernær velfærd aflyses. Det er lykkedes at finde muligheder for at effektivisere og skære ned på administration andre steder. Derudover vil kommunen spare penge ved at få flere ledige i arbejde.

Målet er, at 1500 personer skal flyttes fra kommunal forsørgelse til selvforsørgelse om året.

Ifølge Århus Stiftstidende var der lagt op til besparelser for 241 millioner kroner. Men det er endt med besparelser på 125,2 millioner kroner ud af det samlede driftsbudget på 20 milliarder.

Forliget er vedtaget af 28 ud af 31 medlemmer af byrådet. Kun Liberal Alliance og Enhedslisten står udenfor. Forliget skal officielt vedtages ved andenbehandlingen 11. oktober.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter