Enhedslisten: Velfærden bliver ramt

Børne- og ungeområdet bliver ifølge Enhedslistens byrådsmedlem Maria Sloth hårdt ramt af besparelser

I dag fremlagde direktørerne i Aarhus Kommune en lang række forslag til, hvor man kan finde de besparelser, der er nødvendige, for at budgettet for 2016-2019 går op.

Et af de store områder, hvor det er nødvendigt med indgreb, er på børne- og ungeområdet. Forvaltningen har forsøgt at frede kernevelfærden og finde besparelser på administration og lignende funktioner.

- Det er desværre ikke lykkes, og havde vi nu heller ikke regnet med. Der bliver sparet på kernevelfærden, servicen for borgerne og personale. Især på børneområdet skæres der kraftigt, hvor der er lagt op til væsentlig færre pædagoger til de yngste, er Maria Sloths (EL) umiddelbare reaktion på spareforslagene.

Et forslag går på at skære 111 stillinger på dagtilbudsområdet, og det ser byrådsmedlemmet som et stort problem.

Store udfordringer hele vejen rundt

- De ansatte skal løbe stærkere, og det vil med garanti forringe servicen. Helt konkret vil forslaget give mindre voksentid pr. barn gennem deres opvækst. Og voksentid er helt essentiel, siger Maria Sloth til tv2oj.dk.

Der er blandt andet også lagt op til, at de mindste skal to måneder tidligere videre i børnehave fra vuggestue, og det vil ifølge Maria Sloth få betydning for børnenes udvikling.

- Derudover ser jeg store udfordringer hele vejen rundt med de her besparelser. Kvaliteten af uddannelsen til de udviklingshæmmede bliver også hårdt ramt, og på sundhedsområdet skal der udliciteres mere - noget vi ikke har gode erfaringer med i Aarhus, forklarer Maria Sloth.

På hele børn- og ungeområdet skal der i 2016 spares 33 mio. kr. næste år, mens der i 2017 skal findes 89 mio. kr. og de følgende to år skal der spares for 143 mio. kr. om året. Set i det lys er netop det område en af dem, der bliver hårdest ramt af besparelserne.

Tvunget til at kigge på velfærden

Den ansvarlige rådmand på området, Bünyamin Simsek (V), erkender, at kernevelfærden vil blive berørt af besparelserne, for ifølge ham er det umuligt at undgå med en så stor budgetændring.

- Det positive er, at vi i forvejen bruger langt størstedelen af vores midler på de borgernære områder. Men når vi så skal foretage reduktioner som nu, bliver disse områder så også ramt, forklarer Bünyamin Simsek.

Når det er sagt, roser rådmanden direktørgruppens arbejde med at finde besparelsesforslagene.

- Halvdelen af forslagene vedrører altså ikke-borgernære områder såsom IT og administration. Men det her er en alvorlig opgave, så derfor vil velfærden blive berørt uanset hvad, siger Bünyamin Simsek.

Fokus på effektiviseringer

I forhold til kritikken fra Enhedslistens Maria Sloth, så forstår venstremanden godt hendes bekymringer, men samtidig undrer han sig over, at de først kommer nu.

- Den tidligere røde regering, som Enhedslisten støttede, skar også på velfærden, hvor vi her i Aarhus mistede 2500 stillinger i den offentlige sektor. Der var hun ikke lige så klar i mælet omkring bekymringerne, lyder det fra rådmanden.

Han slår samtidig fast, at på trods af besparelserne ikke kan undgås at påvirke serviceniveauet, så har man forsøgt at effektivisere så vidt muligt i stedet for at skære medarbejdere væk.

Kommunen har lavet en hjemmeside, hvor alle oplysninger om besparelserne kan findes.

IMG_3118

playSkrædder bad om hjælp - nu deler tusindvis hans besked

IMG_1615

Over 7000 har skrevet under på Rikke og Kathrines forslag

IMG_4581

playBenny har lejligheden fyldt med Star Wars - og konen ligner Princess Leia

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

test corona covid-19

33 smittede danskere har fået falsk negativ test i Dubai

karen_klarbaek.jpg

Krisen har ikke ramt Karen: Hun sælger masser af garn