En halv million skal afsættes til Kongsgården-undersøgelse

Ifølge et kommissorium, som skal drøftes på et udvalgsmøde, skal der afsættes en halv million kroner til en tilbundsgående undersøgelse af plejehjemmet Kongsgården.

Efter massivt politisk pres skal forløbet omkring plejehjemmet Kongsgården i Viby nu undersøges til bunds. Det fremgår af et kommissorium fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. 

I kommissoriet fremgår det blandt andet, at der skal afsættes en halv million kroner til at undersøge forholdene fra 2017-2020. Beløbet og rammerne for undersøgelsen skal dog først drøftes og fastlægges af sundheds- og omsorgsudvalget på et møde onsdag.

quote Vi er nødt til at have hele historien med, hvis vi skal have noget, vi kan drage læring af, og hvor vi kan blive bedre.

Hans Skou, Venstre, medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

Formålet er at skabe en fuld belysning af forholdene på plejehjemmet fra 2017 til i dag. Konsulenterne skal tage afsæt i den udarbejdede handlingsplan og supplere med anbefalinger til kommende indsatsområder. Derudover skal det beskrives, hvordan der er blevet handlet bagudrettet, og så skal der laves en vurdering af handlingerne.

Sagen om Kongsgården begyndte for alvor at rulle i efteråret 2019, da TV 2 Dokumentar efter aftale med pårørende satte et skjult kamera op i lejligheden hos en beboer.

Programmet med de skjulte optagelser skulle have været vist i marts, men Aarhus Kommune begærede forbud mod at vise optagelserne. I marts 2020 vandt Aarhus Kommune sagen, og derfor må dokumentaren ikke vises i TV.

VIDEO: Da en række pårørende stod frem med kritik, begyndte sagen for alvor at rulle. En af de pårørende er Charlotte Ahm. Hun har meldt plejehjemmet Kongsgården til politiet for omsorgssvigt. Indslaget er fra 27. april 2020.

Et flertal i Aarhus Kommune lagde på et byrådsmøde i sidste uge pres på rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), og bad hende henvende sig til retten for at trække sagen om de skjulte optagelser tilbage. Den sag skal nu behandles i Magistraten.

Sagen kort

Derudover anbefalede et enigt sundheds- og omsorgsudvalg så i forrige uge, at der skulle laves en ekstern, uvildig undersøgelse af, hvad der er foregået på Kongsgården. Det er den undersøgelse, der nu skal aftales rammer for.

- Vi er nødt til at have hele historien med, hvis vi skal have noget, vi kan drage læring af, og hvor vi kan blive bedre. Jeg er med på, at rådmanden har set udsendelsen, men det har vi andre ikke, så der er noget, vi ikke har med, sagde Hans Skou (V) til TV2 ØSTJYLLAND d. 6. maj.

VIDEO: Jette Skive har tidligere undskyldt over for de pårørende, som har følt, at forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus ikke var i orden. Indslaget er fra 26. april.

I første omgang var rådmand Jette Skive ikke klar til at give udvalgsmedlemmerne en tilbundsgående undersøgelse, men dagen efter udvalgsmødet d. 6. maj meldte hun alligevel ud, at hun bakkede op.

- Ud fra det, udvalget konkluderede, så er jeg enig og har bedt forvaltningen om at tage fat i det eksterne firma og få igangsat alt det, som udvalget ønsker, sagde Jette Skive d. 7. maj i en pressemeddelelse.

Og nu skal den undersøgelse så sættes i gang. I første omgang skal der indhentes tilbud fra de tre konsulentvirksomheder BDO, VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) og Implement Consulting Group.

Sundhed og Omsorg forventer, at undersøgelsens resultater kan præsenteres i slutningen af august 2020.

def_thumb,50_percent

play Søvand forsvandt på mystisk vis: Nu bliver det politianmeldt

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Politi

Mand bragt på hospitalet efter slag og spark i hovedet

Motorvej

play Tilbageblik: Så længe har man drømt om en motorvej

Skærmbillede 2021-04-09 kl. 19.39.45

play Borgmester skuffet over egen regering - men minister tror ikke på en motorvej som den sande lykke

Vejret

Solrig lørdag vil smage af forår - lille risiko for byger