En halv million skal afsættes til Kongsgården-undersøgelse

Ifølge et kommissorium, som skal drøftes på et udvalgsmøde, skal der afsættes en halv million kroner til en tilbundsgående undersøgelse af plejehjemmet Kongsgården.

Sagen om plejehjemmet Kongsgården begyndte for alvor i efteråret 2019, da familiemedlemmer tillod TV2 Dokumentar at sætte skjult kamera op hos deres pårørende. Siden da er flere pårørende stået frem med kritik af forholdene.

Efter massivt politisk pres skal forløbet omkring plejehjemmet Kongsgården i Viby nu undersøges til bunds. Det fremgår af et kommissorium fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. 

I kommissoriet fremgår det blandt andet, at der skal afsættes en halv million kroner til at undersøge forholdene fra 2017-2020. Beløbet og rammerne for undersøgelsen skal dog først drøftes og fastlægges af sundheds- og omsorgsudvalget på et møde onsdag.

Vi er nødt til at have hele historien med, hvis vi skal have noget, vi kan drage læring af, og hvor vi kan blive bedre.

Hans Skou, Venstre, medlem af Sundheds- og Omsorgsudvalget, Aarhus Kommune

Formålet er at skabe en fuld belysning af forholdene på plejehjemmet fra 2017 til i dag. Konsulenterne skal tage afsæt i den udarbejdede handlingsplan og supplere med anbefalinger til kommende indsatsområder. Derudover skal det beskrives, hvordan der er blevet handlet bagudrettet, og så skal der laves en vurdering af handlingerne.

Læs også Formand kræver undersøgelse: Også andre plejehjem skal under lup

Sagen om Kongsgården begyndte for alvor at rulle i efteråret 2019, da TV 2 Dokumentar efter aftale med pårørende satte et skjult kamera op i lejligheden hos en beboer.

Programmet med de skjulte optagelser skulle have været vist i marts, men Aarhus Kommune begærede forbud mod at vise optagelserne. I marts 2020 vandt Aarhus Kommune sagen, og derfor må dokumentaren ikke vises i TV.

06:34

VIDEO: Da en række pårørende stod frem med kritik, begyndte sagen for alvor at rulle. En af de pårørende er Charlotte Ahm. Hun har meldt plejehjemmet Kongsgården til politiet for omsorgssvigt. Indslaget er fra 27. april 2020.

Luk video

Et flertal i Aarhus Kommune lagde på et byrådsmøde i sidste uge pres på rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), og bad hende henvende sig til retten for at trække sagen om de skjulte optagelser tilbage. Den sag skal nu behandles i Magistraten.

Sagen kort

Efteråret 2019: Efter aftale med pårørende laver TV 2 skjulte optagelser af kritisable forhold på plejehjemmene Kongsgården i Aarhus og Huset Nyvang i Randers.

30. januar 2020: Aarhus Kommune politianmelder TV 2 for at have foretaget skjulte optagelser i en beboers plejehjemsbolig, uden at beboeren har kunnet give et samtykke. Østjyllands Politi afviser først sagen, men 26. marts meddeler politiet Statsadvokaten, at de af egen drift har indledt en efterforskning i sagen.

13. marts 2020: Fogedretten nedlægger forbud mod, at optagelser bliver vist, da behovet for offentliggørelse må vige for den meget grove krænkelse af især borgerens rettigheder, der er sket ved de skjulte optagelser.

23. april 2020: Familie anmelder plejehjemmet Kongsgården til politiet for omsorgssvigt. Samtidig stiller de sig frem i medierne med massiv kritik af stedet.

25. april 2020: Endnu en pårørende står frem med kritik af Kongsgården. Michael Espersen vælger at flytte sin far fra plejehjemmet på grund af forholdene.

26. april 2020: Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) undskylder over de berørte familier til pårørende på Kongsgården. Hun lover bedring og personalemæssige konsekvenser.

27. april 2020: Forstanderen på Kongsgården fjernes og erstattes af en ny, mere rutineret leder.

Se mere

Derudover anbefalede et enigt sundheds- og omsorgsudvalg så i forrige uge, at der skulle laves en ekstern, uvildig undersøgelse af, hvad der er foregået på Kongsgården. Det er den undersøgelse, der nu skal aftales rammer for.

- Vi er nødt til at have hele historien med, hvis vi skal have noget, vi kan drage læring af, og hvor vi kan blive bedre. Jeg er med på, at rådmanden har set udsendelsen, men det har vi andre ikke, så der er noget, vi ikke har med, sagde Hans Skou (V) til TV2 ØSTJYLLAND d. 6. maj.

04:19

VIDEO: Jette Skive har tidligere undskyldt over for de pårørende, som har følt, at forholdene på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus ikke var i orden. Indslaget er fra 26. april.

Luk video

I første omgang var rådmand Jette Skive ikke klar til at give udvalgsmedlemmerne en tilbundsgående undersøgelse, men dagen efter udvalgsmødet d. 6. maj meldte hun alligevel ud, at hun bakkede op.

- Ud fra det, udvalget konkluderede, så er jeg enig og har bedt forvaltningen om at tage fat i det eksterne firma og få igangsat alt det, som udvalget ønsker, sagde Jette Skive d. 7. maj i en pressemeddelelse.

Læs også Stort flertal i byrådet: Fjern forbud mod plejehjems-dokumentar

Og nu skal den undersøgelse så sættes i gang. I første omgang skal der indhentes tilbud fra de tre konsulentvirksomheder BDO, VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) og Implement Consulting Group.

Sundhed og Omsorg forventer, at undersøgelsens resultater kan præsenteres i slutningen af august 2020.