- En glædelig dag for Terma

Champagne og jubel efter kometlanding

01:37

1 af 2

Der blev skrevet østjysk verdenshistorie onsdag, da en sonde fra satellitten Rosetta, som den første nogensinde landede sikkert på en komet mere end 400 millioner kilometer ude i verdensrummet.

Med på satellitten er der udstyr fra den østjyske teknologivirksomhed Terma, der har hovedsæde i Lystrup ved Aarhus. Og her blev dagens mission fulgt tæt minut for minut.

- Det er en glædelig dag for Terma og for os, som har haft med missionen at gøre, siger Hans Jensen, der er senioringeniør hos Terma.

Rosetta blev sent af sted fra Jorden tilbage i 2004, og den har siden rejst langt, langt ud i rummet for at nå frem til kometen og sende landingfartøjet af sted mod den.

Og landingen giver ikke kun store perspektiver for videnskaben, det gør den også for Terma, der har udviklet strømforsyningen på rumsonden.

- Det er konstruktion, som vi siden den tid har baseret vores nye udviklinger på. Vi har faktisk lavet udstyr til andre satellitter til kommende missioner baseret på den samme teknik, som vi udviklede til Rosetta, siger Hans Jensen.

Målet med Rosettas mission er at kunne tage prøver fra kometen 67P for på den måde at kunne blive klogere på livets oprindelse.

TV 2 | ØSTJYLLAND fulgte landingen fra Termas hovedkvarter i Lystrup, og du kan se mere fra det i indslaget øverst på siden.