Elever rykker ud i naturen: - Der er ikke noget, som en tur i det fri

I denne uge afholder Danmarks Naturfredningsforening Naturens Dag. Derfor rykkede eleverne på Egebakkeskolen i Brabrand i dag undervisningen udenfor.

01:50

VIDEO: Se hele indslaget om Naturens dag på Egebakkeskolen i Brabrand her.

Hoppe i vandpytter, sove i shelter og lave mad over bål. Naturen byder på en masse oplevelser, men nutidens børn er langt mindre udendørs end tidligere generationer.

Læs også Super-My på tre år kæmper sig tilbage fra kræftsygdom

Danmarks Naturfredningsforening afholder i denne uge naturens dag, for at inspirere børn til at komme mere ud i naturen.

Derfor rykkede undervisningen på Egebakkeskolen i Brabrand onsdag ud i naturen. På skolen mener de, at det er vigtigt at vise børnene, hvad naturen har at byde på.

Læs også Elever forvandler utryg tunnel med kunst

- Der kommer flere og flere lektioner på skemaet. Derfor synes jeg, at det er en god ide at bryde dagen op, og opleve at der også er en virkelighed uden for klassen, siger Morten Brøndlund, der er lærer på Egebakkeskolen.

Dejligt med frisk luft

Selvom det er langt fra hverdagen med almindelig klasseundervisning, vækker det alligevel glæde hos eleverne at bruge tid i naturen.

Det er dejligt at få noget frisk luft, i forhold til bare at sidde stille og lytte på at læreren taler.

Marie Lilleholt Vibe, elev i 7. klasse på Egebakkeskolen

- Det er dejligt at få noget frisk luft, i forhold til bare at sidde stille og lytte på at læreren taler, siger Marie Lilleholt Vibe, der går i 7. klasse på Egebakkeskolen.

Knap en tredjedel af børn er ude hver dag. Da bedsteforældrene var børn, var det halvdelen, der hver dag klatrede i træer eller hoppede i vandpytter. Det viser en undersøgelse, som Naturfredningsforening fik lavet i 2018.

Pigerne her brugte dagen i naturen i stedet for inde i klasselokalet, som de plejer. 

Det digitale har taget over

Marie Lilleholt Vibe er ikke i tvivl om, hvorfor børnene ikke er lige så meget i naturen i dag, som hendes bedsteforældre var det.

Læs også Derfor forulykkede flyet med Pinks tour-hold

- Der er kommet så mange Ipads, Iphones og fjernsyn, at der er mange børn, som gerne vil sidde med dem, i stedet for at komme ud og lege, siger hun.

Der er ikke noget, der kan erstatte en tur i det fri.

Morten Brøndlund, lærer på Egebakkeskolen

Det er Morten Brøndlund, lærer på Egebakkeskolen, enig i, men han påpeger også, at det ikke nødvendigvis er en dårlig ting, hvis man bruger det rigtigt. Alligevel er meldingen klar:

- Der er ikke noget, der kan erstatte en tur i det fri, siger han.

Naturens Dag er Danmarks største naturbegivenhed. I alt deltager op mod 250.000 børn og voksne i løbet af ugen i forskellige aktiviteter rundt omkring i hele landet.

Naturens Dag

Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne. I år er temaet "Mærk Naturen".

 

En undersøgelse foretaget for Danmarks Naturfredningsforening af Kantar Gallup i 2018 viser, at 45 procent af forældrene til børn mellem 5-12 år synes, at deres børn kommer for lidt ud i naturen. 

 

76 procent af de adspurgte forældrene mener, at elektroniske platforme sætter en stopper for, at deres børn kommer ud i naturen. Forældre angiver dette som hovedårsagen.

 

43 procent af forældrene peger på manglende tid som en faktor, mens lange skoledage angives som en udfordring i forhold til at få frigivet tid til at tage ud i naturen af 42 procent.

 

Kilde: Naturens Dag