Efterlyst abe fundet kold og dehydreret: - Vi gjorde alt, hvad vi kunne

En abe, der tidligere i dag blev efterlyst i Skødstrup, er blevet fundet og indfanget. Den var i meget kritisk tilstand, og til trods for at dyrlægen gjorde alt, hvad han kunne, stod dens liv ikke til at redde.

Rettelse
Tidligere fremgik det af artiklen, at den omtalte abe er ulovlig at have privat i Danmark. Det er dog ikke korrekt. Ifølge §1 i bekendtgørelsen 'om forbud mod hold af særlige dyr', så må man som udgangspunkt ikke holde primater privat i Danmark. Det omfatter mange abearter, dog med undtagelse af egernaber, som tamarinerne er en underart af. Derfor er det fuldt ud lovligt at have de rødhåndede tamarinaber privat i Danmark, som den omtalte abe er.

En abe, som TV2 ØSTJYLLAND efterlyste tidligere i dag, er lørdag aften blevet fundet i kritisk tilstand i en garage i Skødstrup nord for Aarhus.

Aben kom til akutdyrlæge med det samme, og dyrlæge Thomas Binger Jessen forsøgte at redde aben i over en time, men i sidste ende afgik den desværre ved døden.

- Da den kommer ind, er den voldsomt underafkølet og meget kraftigt underernæret. Den er næsten lidt i koma og reagerer ikke på sine omgivelser, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.

- Vi giver den noget væske og forsøger at få den varmet op igen. Den liver lidt op i et kort øjeblik, og vi tænker, at det går godt. Men så går der lidt længere tid, og så går den i chok og afgår ved døden mellem hænderne på os.

Aben er stadig i live på billedet, men han er i en nærmest komalignende tilstand.
Aben er stadig i live på billedet, men han er i en nærmest komalignende tilstand. Foto: Privat

Aben blev allerede spottet ved Søndersø i Skødstrup torsdag af Lene Bjørnstjerne, og det var hende, der slog alarm i en Facebook-gruppe for borgere i Skødstrup.

Det fik Dyrenes Beskyttelses lokale enhed i Aarhus til at starte en eftersøgning med det samme, og det var også dem, der blev kontaktet af beboeren i Skødstrup, som fandt aben i sin garage.

- Den var i dårlig stand og havde det rigtig skidt. Den blev kørt til dyrlægen i Trige med det samme, og han har gjort alt, hvad han kan, men dens liv stod simpelthen ikke til at redde, fortæller Susanne Kjeldal Jensen, der er områdeformand i Dyrenes Beskyttelse Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Har været underernæret længe

Det vides ikke, hvem der har sluppet aben løs i det fri i Skødstrup, men der er blevet fundet en transportkasse ved Søndersø, hvor aben først blev spottet.

- Jeg tror, den har været i dårlig stand, inden den blev sat ud. Hvis jeg skulle vurdere den, så har den været passet rigtig dårligt op til, at den er blevet sat ud, siger dyrlæge Thomas Binger Jessen.

- Den var næsten skind og ben, da den kom ind, så det tyder på, at den i nogle uger ikke er blevet ernæret, som den har haft brug for.

Denne transportkasse er blevet fundet ved Søndersø.
Denne transportkasse er blevet fundet ved Søndersø.

- Der er ikke nogen af os, der ved, hvad der er sket. Men der står en tom transportkasse, og det er jo som regel et tegn på, at et dyr er blevet efterladt. Det er så ærgerligt, for hvis nogle ville af med den, så skulle de jo bare have afleveret den til et internat eller Dyrenes Beskyttelse i stedet, siger Susanne Kjeldal Jensen, områdeformand i Dyrenes Beskyttelse Aarhus.

Sagen er nu meldt til politiet. 

- Nu bliver aben gemt hos os, og så bliver sagen politianmeldt. Politiet vil så prøve at finde den tidligere ejer. Det er en dyreværnssag.

- Den er ikke blevet passet godt, og så er den blevet sluppet fri, siger Thomas Binger Jessen.

- Vi beholder altså aben her, så politiet kan bruge den i opklaringen, hvis det er behov for det.

Video: Lene Bjørnstjerne filmede aben, da hun så den ved Søndersø i Skødstrup og lagde videoen ud på Facebook.