Efterlysning: Har du fotos fra Varna Palæet i start 70'erne?

Museum Trapholt efterlyser fotos fra en vild og farverig, men udokumenteret, periode i Varna Palæets historie, hvor restauranten var indrettet af Verner Panton.

Der var fuld fart på farver og strukturer, da Varna Palæet d. 1. maj 1971 åbnede under Odd Fellow logens ejerskab. 

Nu søger Museum Trapholt billeder fra den intense indretning til brug for en udstilling om designeren bag; Verner Panton.

En vild forvandling

Efter at have været i Aarhus Kommunes besiddelse siden opførelsen i 1909, afhændede kommunen Varna Palæet i 1970. Og med Odd Fellow logen som ny ejer skulle det elegante palæ føres up-to-date, mente man. Til dét valgte man tidens ”enfant terrible”, den banebrydende designer Verner Panton, som i dén grad forvandlede restaurantens udtryk.

Et orgie i lilla og orange, med tæpper og tekstiler i runde former fra gulv til loft, forvandlede de køligt elegante, lyse og luftige omgivelser til en hule af magi og indtryk. Møblementet omfattede, naturligvis, den formstøbte plasticstol Panton Chair, rummene var præget af enorme tekstil- og lysinstallationer. Og publikum var vilde med det. 

Panton Chair fra 1967. Verdenshistoriens første stol støbt i ét stykke plast.
Panton Chair fra 1967. Verdenshistoriens første stol støbt i ét stykke plast.

Alligevel holdt indretningen kun i fem år, derefter blev Varna Palæet ført tilbage til den noget mere afdæmpede og elegante stil, der også kendetegner restauranten i dag.

Fra tiden før selfies

Tilbage er kun minderne. Der er nemlig stort set ingen dokumentation af palæets indretning i de kulørte Panton-år, fortæller Trapholts kommunikationschef Bettina Aude Parastar til TV2 ØSTJYLLAND:

- Man tog jo ikke mange fotos eller video dengang. Det var før selfie-tiden, og Varna Palæet har desværre heller ikke selv foreviget perioden, siger hun. Den smule dokumentation, der findes, er i Panton-familiens eje, og meget begrænset.

quote Det er jo fra før selfie-tiden, så der findes ikke meget fotodokumentation.

Bettina Aude Parastar

Derfor håber Museum Trapholt nu, at østjyderne vil gå i gemmerne, og lede efter alt de kan finde, som kan dokumentere den korte, men farverige Panton-periode på Varnapalæet.

Al dokumentation ønskes

Så hvis du eller din familie ligger inde med fotos fra restaurantens periode som ikonisk design-installation i start 70’erne, tager de med kyshånd imod på Trapholt i Kolding. Og det er ikke bare på grund af almindelig nysgerrighed, understreger Bettina Aude Parastar:

- Det er vigtigt, at kunne dokumentere så præcist som muligt. Vi skal ikke gætte, men genskabe miljøer og installationer så tæt på virkeligheden, som det kan lade sig gøre, siger hun.

En udstilling uden hvide vægge

Udstillingen om Verner Panton åbner på Trapholt i Kolding til september. Det er den fjerde i rækken om store danske designere. 

Bettina Aude Parastar lover, at der ikke kommer til at være en eneste hvid væg i udstillingen, men at man kommer til at gå fra rum til rum i et Panton-univers af farver, miljøer og installationer.

Har du relevant materiale, kan Trapholt kontaktes på mail: emra@trapholt.dk

Lige nu
Rigshospitalet

Landsholdslæge: Uafklaret hvorfor Eriksen fik hjertestop

Morten Bruun

Han talte danskerne igennem Eriksens kollaps: - Der måtte ikke gå spekulation i den

Merete Brix

play Trampet ned af kvæg og indlagt på intensiv

Der er lagt op til nogle rigtigt varme dage den kommende uge. Saksild Strand

Meget varm luft på vej mod Danmark - temperaturen kan nå 30 grader

Spentrup_

liveblog COVID-19 LIVE: Nedlukket by er under grænsen for anden dag i træk

Hinge Søbad redning

Toårig pige reddet op af sø og fløjet til Skejby

Dagens mest læste