Efter Østjysk Bolig-skandale: Parti vil ændre tilsynet

Enhedslisten vil gøre kommunens tilsyn med boligforeningerne selvstændigt, så de ikke bliver for gode venner med boligforeningerne. Socialdemokratiet er åbne over for idéen.

Skandalesagerne hos Østjysk Bolig, hvor tidligere medarbejdere er mistænkt for svindel for op mod 20 millioner kroner, får nu Enhedslisten i Aarhus til at ville ændre på tilsynet med boligforeningerne.

Siden en anonymiseret advokatundersøgelse om den mulige svindel hos Østjysk Bolig blev offentliggjort, har politikerne fået flere henvendelser fra beboere i andre boligforeninger, der også er bekymrede for, at de er blevet snydt.

Derfor er det på tide at kigge på tilsynet, mener Viggo Jonasen, der vil gøre det kommunale tilsyn selvstændigt.

- Hvis kommunens tilsyn bare svinger kartoffelstemplet ved en anmærkningsfri revision, så er det tilsynet som helhed, den er gal med, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Som det er nu, er det den samme afdeling hos kommunen, der står for at samarbejde med boligforeningerne om blandt andet renoveringer og byggeprojekter, som også står for at føre tilsyn med dem.

Viggo Jonasen har været medlem af Aarhus Byråd siden 3. februar 2021 som suppleant for Keld Hvalsø. (tidligere fra 1. april 1974 til 31. marts 1978 og fra 26. februar 1988 til 31. december 1993)
Viggo Jonasen har været medlem af Aarhus Byråd siden 3. februar 2021 som suppleant for Keld Hvalsø. (tidligere fra 1. april 1974 til 31. marts 1978 og fra 26. februar 1988 til 31. december 1993)

Og selvom Viggo Jonasen ikke har nogen konkret mistanke om, at tilsynet ikke har været ihærdigt nok, mener han, forslaget vil sikre vandtætte skotter.

- Hvis man skal samarbejde og samtidig kontrollere, er der risiko for, at man bliver for gode venner, så kontrollen ikke bliver tilstrækkelig hårdhændet, siger Viggo Jonasen.

Hvorfor ikke lave et eksternt tilsyn i stedet?

- Det vil bare gøre, at man skal hyre en advokat og så fremdeles udefra, fremfor kommunale ansatte. I forvejen er der en ekstern part i revisionen, siger Viggo Jonasen.

Venter på afklaring

Tilsynet er til for at sikre, at beboerne i de almene boligforeninger ikke bliver snydt. Og sagen med Østjysk Bolig gør da også, at Socialdemokratiet ikke vil afvise at ændre på tilsynet.

- Det er vi ikke færdige med at tænke over. Vi vil meget gerne se på det, og vi skal have undersøgt nøje, hvor det er gået galt, siger Steen Bording Andersen (S), der er næstformand i teknisk udvalg.

Mener du ikke, tilsynet fungerer nu?

- Det er svært at svare på, når sådan nogle ting kan gå igennem. Vi skal have klarlagt, om det er i tilsynet, revisionen eller et andet sted, svigtet er sket, siger Sten Bording Andersen.

Bünyamin Simsek, der er rådmand for teknik- og miljø i Aarhus kommune, vil ikke udtale sig om forslaget, før kommunens forvaltning har kigget på, om det kan lade sig gøre lovmæssigt.

Han har dog tidligere advokeret for, at tilsynet får flere muligheder for at lave opsøgende kontrol, ligesom han gerne vil ændre i bestyrelsessammensætningerne, så det ikke kun er lejere.

- Det er rigtig godt med beboerdemokrati og folkevalgte i selskaber, men det er også godt at have erhvervsfolk og andre mennesker, der er vant til at begå sig professionelt og kan stille de kritiske spørgsmål til direktionen, sagde rådmanden til TV2 ØSTJYLLAND tidligere i april.

Enhedslistens forslag kommer på byrådsdagsordenen den 28. april. 

Den svindelramte boligforening har i årevis haft en guldrandet kontrakt med en svindelmistænkt entreprenør - og det er, angiveligt, gået ud over nogle af landets mindst velstående lejere. Beboerne i en af Østjysk Boligforenings afdelinger har betalt i dyre domme for at få ryddet sne af Dan Jord - til en pris, som er langt højere end markedsprisen, lyder kritikken.
Jørgen Terp Vandrefalke

play Vandrefalke yngler på østjysk grund: Nu frygter Jørgen, at de bliver stjålet

IMG_8481-1200px

play Naturhistorisk Museum erkender: - Vi burde have reageret hurtigere

krukken_randers.jpg

play Skaberen af Randers’ ikoniske kobberkrukke er død

Hest Molslaboratoriet MolsLab

Nu taler politiet: Derfor rejses der sag mod Molslaboratoriet

202485714_530418468305364_6297141153694246627_n

play VIDEO: Østjyske fodboldfans i rørende hyldest til Eriksen

20200325-134454-2-1920x1279we

Rejserestriktionerne lempes markant - danskerne kan tage på sommerferie i hele EU

Dagens mest læste