Efter nye sigtelser: Musikhuset holder fast i kontroversiel digter

Yahya Hassan kommer stadig til at optræde i Musikhuset, selvom han er sigtet for vold og trusler

Digteren Yahya Hassan skal stadig efter planen optræde i Musikhuset. Foto: David Leth Williams - Scanpix

Til oktober skal den aarhusianske digter Yahya Hassan optræde i Musikhuset i Aarhus. Det skal han sammen med forfatteren Helle Helle og Bisse til Lyrikarrangementet Digte og Lyd.

Yahya Hassan lagde selv en video op på Facebook den 18. maj, hvor han fortæller, at han har været fængslet for grov vold og trusler, og løsladt igen.

Læs også Yahya Hassan har været fængslet igen

Senere, når politiet er færdig med efterforskningen, vil anklagemyndigheden afgøre, om der er grundlag for at rejse en straffesag ved retten.

Han er kontroversiel og provokerende, det er der mange kunstnere, der er. Vi bakker ikke op om sådanne episoder, men vi kigger på det kunstneriske.

Mette Kier, programchef, Musikhuset

Sagen får dog ikke Musikhuset til at overveje, om Yahya Hassan skal optræde hos dem.

- Det er meget uheldigt, at han bliver sigtet for vold, men det er ikke Musikhusets opgave at dømme – det er domstolene og rettens opgave, siger Mette Kier, programchef i Musikhuset, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det kunstneriske indhold er vigtigst

For Musikhuset handler det udelukkende om den kunstneriske kvalitet, når de køber forestillinger.

- Vi vurderer alle vores arrangementer på kunstnerisk kvalitet. Der er ikke noget regelsæt, når vi taler om det kunstneriske indhold, siger Mette Kier.

00:50

VIDEO: Yahya Hassan afbrød live-tv til Royal Run i Aarhus. Video: TV2

Luk video

Yahya Hassans debutværk 'Yahya Hassan' fra 2013 solgte i over 100.000 eksemplarer. Han skulle eftersigende have en ny digtsamling på vej, og det gør ham i den grad interessant i kunstneriske kredse, siger programchef Mette Kier.

- Han er kontroversiel og provokerende, det er der mange kunstnere, der er. Vi bakker ikke op om sådanne episoder, men vi kigger på det kunstneriske, siger Mette Kier.

Forestilling købt udefra

Musikhuset står for arrangementet, men ikke selve forestillingen. Den er købt udefra af Vega, som i tre år har rejst rundt i landet med Digte og Lyd. Her har Yahya Hassan tidligere også har været med.

- Han har været med i Digte og Lyd for nogle år siden, og der har jeg hørt fra Vega, at han var fantastisk, forklarer programchefen.

Han er en del af en sammensætning af andre kunstnere, og Musikhuset kan ikke holde øje med alt, hvad kunstnerne går og laver, lyder det fra Mette Kier.

- Der kan være forhold, som vi ikke har viden om. Selvfølgelig kan det have en indflydelse - men hvis man er blevet straffet, så er det ikke vores opgave at straffe yderligere, siger Mette Kier.

Forskel på mediepersonen og kunstneren

Hun påpeger desuden, at der er forskel på mediepersonen Yahya Hassan og kunstneren.

- Det er en anden ramme, når han skal læse digte op, end når han bliver interviewet til tv – det er en kunstnerisk sammenhæng her i Musikhuset, siger Mette Kier. 

Selvfølgelig er vi opmærksom på arrangementet.

Jeanette Løw Rasmussen, Østjyllands Politi

Østjyllands Politi holder dog alligevel et skarpt øje med forestillingen.

- Selvfølgelig er vi opmærksom på arrangementet. Men vi ønsker ikke at uddybe eventuelle sikkerhedsforanstaltninger yderligere, siger kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, Jeanette Løw Rasmussen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Den 5. oktober er der Digte og Lyd i Musikhuset.

TV2 ØSTJYLLAND har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Yahya Hassan.

01:15

VIDEO: I 2015 hev den kontroversielle digter TV2 ØSTJYLLANDs studievært i slipset.

Luk video