Efter møde på omstridt plejehjem: - Der er lovet guld og grønne skove

Torsdag eftermiddag var der informationsmøde om forholdene på det omstridte plejehjem Kongsgården i Aarhus.

00:29

VIDEO: Irene Hedegaards mor bor på Kongsgården. Torsdag var pårørende, beboere og ansatte samlet til informationsmøde.

Beboere, pårørende og personale var til informationsmøde på Lokalcenter Viby torsdag eftermiddag.

- Der er blevet lovet guld og grønne skove, lad os håbe på, at det holder, fortæller Irene Hedegaard, som har en mor på Kongsgården.

Forstander og områdechef for plejehjemmet Kongsgården i Aarhus havde indkaldt til mødet.

Læs også Pårørende truer og krænker ansatte på udskældte plejehjem

Her skulle man drøfte, hvad de skjulte optagelser på plejehjemmet viser, hvilke handlinger der er foretaget, og hvad status er lige nu.

- Vi fik at vide, at de personaler, der har været indblandet i de grimme episoder, er blevet fyret. Det lettede mig utroligt meget. Jeg ville have det rigtig skidt med at møde dem oppe på gangene, siger Irene Hedegaard.

Ekstra Bladet valgte mandag at overtræde et fogedforbud og offentliggjorte skjulte optagelser fra en TV 2-dokumentar, som viser massivt omsorgssvigt af 90-årige demensramte Else på Kongsgården.

Else fra de skjulte optagelser på tur med sit barn og barnebarn Charlotte Ahm, som er Elses værge. Foto: TV 2

- Det var opløftende og en god stemning

Ifølge sundheds- og omsorgschef i Aarhus Kommune, Kirstine Markvorsen, så forløb mødet i en god stemning med de omkring 25 deltagere.

Det var opløftende, og der var en god stemning. En dejlig feedback fra pårørende og også beboerne.

Kirstine Markvorsen, sundheds- og omsorgschef i Aarhus Kommune

- Det var opløftende, og der var en god stemning. En dejlig feedback fra pårørende og også beboerne. De er glade for at være der, og mærker tydelige fremskridt i forhold til information og tonen i huset, fortæller Kirstine Markvorsen.

De skjulte optagelser til dokumentaren blev lavet i efteråret 2019. I foråret blev der lavet en ny handleplan for plejehjemmet Kongsgården, som skulle sætte fokus på bedre pleje og takt og tone. 

Læs også Barnebarn til 90-årige Else: Der skal handling bag ministers møde

Beboere og pårørende fortalte til mødet i dag, at de havde mærket en forskel på stedet, fortæller sundheds- og omsorgschefen.

- Tingene bliver fulgt op. Forbedringer på kryds og tværs, og det bekræfter mig i, at de handlinger, som er sat i gang – også på baggrund af tv-optagelserne, de virker, siger Kirstine Markvorsen.

Læs også Nu bryder minister tavsheden efter skjulte optagelser

Pårørende: 'De render sig selv ihjel'

Irene Hedegaard, hvis mor bor på Kongsgården, har ikke selv oplevet kritisable forhold. Men hun fik et chok, da hun så de skjulte optagelser.

- Jeg havde aldrig nogensinde i min vildeste fantasi forestillet mig, at sådan noget kunne foregå herhjemme på et dansk plejehjem, fortæller Irene Hedegaard.

Læs også Barnebarn til 90-årige Else: Der skal handling bag ministers møde

Nu er hun glad for, at der bliver taget hånd om det, som de fik at vide på mødet.

- Der er blevet ansat ekstra sygeplejersker og ergoterapeuter. Så der sker lidt, fortæller Irene Hedegaard.

Der mangler personale. Og det gør der alle steder. De render hurtigere og hurtigere. Sådan nogle ting kommer til at ske igen, hvis der ikke kommer mere personale. 

Irene Hedegaard, datter til beboer på Kongsgården

Og netop mere personale er nødvendigt, mener hun.

- Der mangler personale. Og det gør der alle steder. De render hurtigere og hurtigere. Sådan nogle ting kommer til at ske igen, hvis der ikke kommer mere personale. De render sig selv ihjel, siger Irene Hedegaard.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt til et topmøde, hvor ældreplejen skal sættes under lup.

00:36

VIDEO: Charlotte Ahm er barnebarn og værge til Else fra dokumentaren. Hun håber, at ministerens møde vil føre til handling og ændringer af de kritisable forhold i ældreplejen. Video: TV2

Luk video