Efter mistanke om planlagt skoleskyderi: Skoleleder ikke bekymret

Tiltalt for at have planlagt masseskyderier holdt øje med Tilst Skole i sin planlægning. Skolen håndterer sagen internt.

Den 27-årige nordjyde, som i dag sidder på anklagebænken i Aalborgs byret mistænkt for at have planlagt masseskyderier på skoler, holdt øje med Tilst Skole i det vestlige Aarhus.

Det er kommet frem i sagens første retsmøde i Retten i Aalborg. Han har blandt andet søgt på ringetider for 16 forskellige klasser på Tilst Skole. Det skete tilbage i 2018, hvor han ifølge tiltalen var på rekognoscering i Aarhus-området.

quote Der har ikke været en direkte trussel mod Tilst Skole, så vi er ikke bekymrede her.

Lone Jørgensen, skoleleder, Tilst Skole

Skoleleder Lone Jørgensen ønsker ikke at stille op til interview, men siger til TV2 ØSTJYLLAND:

- Jeg har fuld tiltro til myndighederne om håndteringen af det her.

- Der har ikke været en direkte trussel mod Tilst Skole, så vi er ikke bekymrede her. Vi er ved at forfatte en mail til forældrene, og så klarer vi det internt her på skolen, siger Lone Jørgensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Brev til forældre: Alle kan være trygge

I et brev til forældre på skolen skriver skolelederen og skolebestyrelsesformand Henriette Gregersen, at man først er blevet bekendt med, at Tilst Skole var i den tiltaltes søgelys i dag.

- Vi kommer til at tale med jeres børn om det og vil på den ene side møde dem i deres mulige bekymringer og samtidig forsikre jeres børn om, at det er helt trygt at gå i skole, lyder det blandt andet i brevet, som TV2 ØSTJYLLAND har set.

- Medierne har et stærkt fokus på sagen. Vi har valgt at understrege, at vi er trygge ved myndighedernes håndtering af sagen, og at det er trygt for alle elever at komme på Tilst Skole.

Du kan følge dagens retsmøde direkte i en liveblog her.

Udover Tilst Skole er der også tale om Borremose Efterskole og Mariagerfjord Idrætsskole.

Ifølge anklageskriftet fremgår det "på en eller flere bestemte skoler eller lignende institutioner i Nord- eller Østjylland", og det vides derfor endnu ikke, om der er tale om flere skoler i Aarhus-området.

Den 27-årige nægter sig skyldig i hovedpåstandene, men han erkender sig skyldig i ikke at have opbevaret sine våben korrekt. Der er nedlagt navneforbud. TV2 ØSTJYLLAND er bekendt med mandens identitet. Foto: Privatfoto
Den 27-årige nægter sig skyldig i hovedpåstandene, men han erkender sig skyldig i ikke at have opbevaret sine våben korrekt. Der er nedlagt navneforbud. TV2 ØSTJYLLAND er bekendt med mandens identitet. Foto: Privatfoto Foto: Privatfoto

Trygt og sikkert

Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (SF), har sendt en skriftlig udtalelse til TV2 ØSTJYLLAND:

- Det er selvfølgelig ikke rart, at Tilst og andre skoler er nævnt i så alvorlig en sag, og jeg forstår til fulde forældrenes umiddelbare bekymring. Men det er trygt og sikkert at gå i skole i TIlst, ligesom det er det i resten af Aarhus Kommune. Det er i det i dag, det var det i går, og det er det også i morgen. 

- Den tiltalte i sagen er tilsyneladende syg og har været fængslet det seneste år, hvor han altså har været væk fra gaden. Jeg har ingen grund til at betvivle, at politiet og andre myndigheder har håndteret sagen på betryggende vis. Havde der været noget konkret i den aktuelle sag, som politiet eller andre mente, at vi eller skolen skulle handle på, har jeg fuld tillid til, at vi havde fået det at vide, afslutter han.

Den tiltalte har gennemgået en mentalundersøgelse, som viser, at lægerne har fundet ham sindssyg. Han blev anholdt 16. december 2020.

Han erkender i retten at have haft planer om masseskyderier, men nægter at have haft til hensigt at gøre alvor af dem. Det var ifølge forsvarskandidat Ulrik Henriksen bare fantasier.