Efter dødsulykke: Borgere råber op om vanvidskørsel

Folk, der dagligt færdes i det vestlige Aarhus, er godt trætte af den dårlige trafikadfærd, der præger området. Der skal gøres noget nu, lyder det fra bilister og beboere i området.

Rettelse

En 23-årig kvinde mistede i går livet, da hun blev ramt af en bil i lyskrydset mellem Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej i Åbyhøj.

Den 27-årige, mandlige fører af den bil, der påkørte kvinden, er blevet anholdt, og Østjyllands Politi undersøger nu omstændighederne nærmere.

quote Jeg ved ikke, om der er nogen​​, der tænker, at det er en speciel manddomsprøve at køre over for rødt.

Henriette Ingstrup, Egå

De kan endnu ikke konkludere, om der var tale om vanvidskørsel – men folk i området er ikke i tvivl. Der skal gøres noget nu:

- Ulykken her får os til at bede om, at myndighederne i samarbejde med os, skal gøre mere for at forebygge at den slags ting sker, fordi vi har meget store problemer med ekstrem kørsel i høj hastighed, tværs igennem for rødt lys, siger Keld Albrechtsen, formand for Brabrand Boligforening, der administrerer flere boligområder i det vestlige Aarhus.

Beboer frygter for flere ulykker

En af dem, der på daglig basis kører i området, er Henriette Ingstrup. Hun frygter, at ulykken er kulminationen på det, hun og flere andre oplever som en rigtig dårlig trafikkultur.

- Udover at her i forvejen er meget trafik, så er krydset også belastet af folk, der har svært ved at overholde de normale trafikregler. Det gør, at jeg altid er lige lidt ekstra opmærksom herude, siger Henriette Ingstrup fra Egå til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun oplever blandt andet, at folk kører over for rødt, overhaler indenom og generelt kører meget hurtigt. Det får hende blandt andet til altid at holde sig i inderste bane, så hun ikke bliver presset ud i farlige situationer.

- Jeg ved ikke, om der er nogle, der tænker, at det er en speciel manddomsprøve at køre over for rødt. Men jeg synes, at det er fuldkommen vanvittigt, og jeg synes, at det bliver mere og mere – både her og andre steder, siger Henriette Ingstrup.

VIDEO: Der er al mulig grund til at være forsigtig i trafikken. Især hvis man kører i området omkring Edwin Rahrsvej i det vestlige Aarhus.

Boligforening ramt af vanvidskørsel

Ifølge Keld Albrechtsen, der er formand for Brabrand Boligforening, er problemet med vanvidsbilisme i området meget alvorligt.

Boligforeningen oplever både, at det gør sig gældende på de kommunale veje i det vestlige Aarhus, men også i boligområdernes egne stisystemer. Derfor kigger boligforeningen nu også på, hvad de selv kan stille op:

- Vi har kigget på at kunne opsige lejligheden, hvis det er en beboer i vores eget område, der kører vanvittigt på vores egne stisystemer eller kommunale veje, der forsyner boligområdet med trafik, siger formanden for Brabrand Boligforening, Keld Albrechtsen.

Men han ønsker også at samarbejde med kommunen om at skabe en større trafiksikkerhed ved at kigge på hastighed på vejene. Og så vil han have politikerne på banen:

- Det skal gøres nemmere for politiet at konfiskere bilen omgående. Det, tror jeg, vil have en stor forebyggende effekt, fordi det ofte er meget dyre biler, og dem vil de være kede af at få konfiskeret, siger Keld Albrechtsen.

quote Hver gang vi kommer hjem derfra, har vi alt for mange sager.

Klaus Arboe, Chefpolitiinspektør fra Østjyllands Politi

Og netop sanktioner fra politiets side er vejen frem, hvis vanvidsbilisme skal bekæmpes, lyder det fra Rådet for Sikker Trafik:

- Kampagner og undervisningsmateriale virker på den del af befolkningen - dem som er lydhøre overfor sund fornuft. Men når vi taler vanvidsbilister, så er det altså politiets kontrol og sanktioner, som vi vurderer, der skal til, fordi nogle af dem er ude for pædagogisk rækkevidde, siger pressechefen hos Rådet for Sikker Trafik, Søren Ørsted Pedersen.

VIDEO: Her kan du høre, hvad Østjyllands Politi siger til sagen. 

Politiet holder øje 

Østjyllands Politi kender allerede til problemet, derfor er Aarhus V et af de steder, hvor de ligger flest af deres færdselskontroller, og det, de konstaterer fra området, er, at det blandt andet handler om hastighed og uopmærksomhed.

- Vi har mange kontroller i Aarhus V, og hver gang vi kommer hjem derfra, har vi alt for mange sager. Så det er et område, vi tjekker jævnligt, siger Chefpolitiinspektør fra Østjyllands Politi, Klaus Arboe.