Edmond har købt en mølle: - Det var ret spontant

For et år siden var der to møller til salg i Østjylland. Nu er der kun en

For et års tid siden var der to møller til salg i Østjylland.

Nu er der kun en.

Edmond Jensen Dietz og hans kæreste har nemlig købt den anden. Det er Segalt Mølle i Løgten.

Parret flyttede ind i deres nye hjem i juli.

- Det var ret spontant, at vi købte en mølle. Forstået på den måde, at vi ikke var på jagt efter noget. Men da vi så den, blev vi så begejstrede, at vi allerede på vejen hjem gik i gang med at undersøge mulighederne for at købe den, siger Edmond Jensen Dietz til TV2 ØSTJYLLAND.

Der er syv rum i møllen, så det har krævet lidt for de nye ejere af Segalt Mølle at fylde alle rummene ud. Før boede de i en lejlighed. Her er et rum på 1. sal indrettet som atelier.
Der er syv rum i møllen, så det har krævet lidt for de nye ejere af Segalt Mølle at fylde alle rummene ud. Før boede de i en lejlighed. Her er et rum på 1. sal indrettet som atelier.

Både moderne og mølle-agtig

Før parret blev mølle-ejere, boede de i en lejlighed i Aarhus.

- Min kæreste havde set et opslag om en mølle i Egtved. Så kom Segalt Mølle frem, da vi søgte på møller, og vi tænkte, at det kunne være sjovt at tage ud at se den, siger Edmond Jensen Dietz, der er arkitekt.

Segalt Mølle, som Edmond Jensen Dietz og han kæreste flyttede ind i juli.
Segalt Mølle, som Edmond Jensen Dietz og han kæreste flyttede ind i juli.

Og så var det kærlighed ved første mølle-blik.

- Jeg har en interesse i specielle rum. Selve måden, som møllen er indrettet på, er så super fed. Den har en god blanding af at være moderniseret samtidig med, at den er rå og mølle-agtig, siger Edmond Jensen Dietz.

Køkkenet i Segalt Mølle.
Køkkenet i Segalt Mølle. Foto: Privatfoto

Surrealistisk at flytte ind i mølle

Et vandtårn har også været i tankerne, når parret lidt for sjov har søgt boliger.

quote Der er ikke noget galt med parcelhuse, men det er ikke lige vores stil.

Edmond Jensen Dietz, mølleejer

- Vi ville gerne bo i et lidt mere specielt hus på et tidspunkt, så vi har altid søgt på sjove og anderledes boliger. Der er ikke noget galt med parcelhuse, men det er ikke lige vores stil. Havde vi ikke fået den her mølle, var vi nok bare blevet i vores lejlighed, siger Edmond Jensen Dietz. 

Siden indflytningen har møllen levet op til parrets drøm om en lidt anderledes bolig.

- Det har været fedt og meget surrealistisk at flytte ind i møllen. Jeg kan stadig godt selv blive lidt overrasket over, at jeg bor i en mølle, og hvor fedt stedet er, siger Edmond Jensen Dietz.

Kræver tålmodighed

Det var ejendomsmægler og partner i EDC Poul Bech, Rolf Bach, der stod for salget af Segalt Mølle.

- Vi havde den til salg i et lille år. Det tager lidt længere tid at handle sådan en ejendom, fordi den er lidt speciel. Man skal have en god portion tålmodighed, siger Rolf Bach til TV2 ØSTJYLLAND.

Han har været ejendomsmægler siden 1996. Segalt Mølle er den mest specielle privatbolig, han har solgt.

- Det er altid interessant at sælge noget, der er lidt anderledes. Men det er da godt at have på CV'et, at man også kan sælge møller, siger Rolf Bach.

Sådan ser badeværelset i Segalt mølle ud.
Sådan ser badeværelset i Segalt mølle ud. Foto: Privatfoto

Mølle mangler knofedt

Den anden mølle, der stadig er til salg, er Egå Mølle.

Den ligger og troner mellem Egå og Hjortshøj i den nordlige del af Aarhus.

- Jeg har haft nogle fremvisninger på den. Det er primært til private, der vil lave den om til bolig, siger Anders Viggo fra Home Erhverv Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge ham skal der bruges nogle penge på møllen. I øjeblikket er den udbudt til lige under 2 millioner kroner.

Egå Mølle er stadig til salg.
Egå Mølle er stadig til salg. Foto: Google Street View

Bruger den ikke nok

Det er Arne Eike, der gerne vil af med Egå Mølle.

- Vi har tre børn. Et af vores børn ville gerne starte et restaurationslokale. Hun drev møllen i nogle år med bryllupper og begravelser. Men nu er hun flyttet til København. Min anden datter har også stået for det i en periode. Men hun er flyttet til Aalborg. Så har vi forsøgt at leje den ud, men det har været lidt ustabilt. Så har vi brugt den i familien til sammenkomster, men vi får ikke brugt den nok til, at vi vil beholde den, sagde Arne Eike i januar 2017 til TV2 ØSTJYLLAND.

Egå Mølle er omgivet af marker, men ligger også ret tæt på motorvejsafkørslen til Djurslandmotorvejen.

Egå Mølle er en Hollandsk vindmølle med jordomgang og kælder. Møllen er bygget som kornmølle og kan med en masse knofedt igen fungere som oprindelig tilsigtet. 

Festlokaler i møllen

Egå Mølle har de seneste år været brugt som festlokaler med plads til cirka 50 gæster, hvor nederste etage har fungeret som køkken og garderobe.

Ved siden af selve møllen blev der i 2004 opført et udhus med to toiletter, lager og skur der har været brugt i forbindelse med festlokalerne. 

Bygningen er ikke fredet og som udgangspunkt heller ikke bevaringsværdig. Møllen kan bruges til både erhvervsmæssige og private formål. Men det kræver, at det bliver godkendt af kommunen.

VIDEO: Syv pensionister har i syv år brugt 11.000 timer på at renovere Lyshøj Mølle tæt ved Havndal. Inslaget er fra 12. april 2018.