Dronningen åbner ny udstilling om Aarhus' historie

Dronning Margrethe kommer i næste uge til Aarhus for at åbne udstillingen 'Aarhus Fortæller' ved museet Den Gamle By

Foto: Martin Sylvest - Scanpix

En stor, permanent udstilling om Aarhus' historie lige fra vikingetiden og op til i dag har gennem længere tid været på trapperne i Den Gamle By i Aarhus.

Udstillingen er bygget under jorden og vil guide gæsterne gennem fortællinger om de mennesker, som har levet i byen og været med til at præge dens udvikling. 

Onsdag den 11. april kommer Dronning Margrethe til byen for officielt at åbne udstillingen. Det gør hun i anledning af, at hun protektor for netop Den Gamle By. 

Læs også Lokomotiv skal hjem til Aarhus

Museumsdirektør Thomas Bloch Ravn glæder sig over den royale deltagelse og over endelig, at kunne løfte sløret for den underjordiske historiefortælling:

- Jeg tror, det bliver stadig mere vigtigt at fortælle historie, ikke mindst i en så mærkelig og modsætningsfyldt modernitet, som vi lever i. En tid, hvor nyt rangerer højere end gammelt, hvor fornyelse er bedre end tradition, og hvor noget, der kommer fra udlandet altid er finere end noget, der har lokal forankring, siger han i en pressemeddelelse. 

Lidt af en tidsrejse

Turen tilbage i tiden vil gæsterne også kunne opleve fysisk. De skal nemlig træde ind i en elevator, som fører dem ned under jorden og tilbage i tiden til dengang, hvor Aarhus ikke hed Aarhus, men vikingebyen Aros.

Både billeder, vikingehuse og en vej bygget af planker er med til at skabe en stemning, håber museet. 

Derefter kommer man på en rejse gennem tiden - til tider med krig, pest og også udvikling. Særligt midten og slutningen af 1800-tallet, hvor Aarhus blev Danmarks næststørste by. 

Collage af Aarhus gennem tiden.  Foto: Den Gamle By

En af de helt store attraktioner i den del af udstillinge er et knap 100 år gammel damplokomotiv, som blev bygget på Frichs Maskinfabrik i Aarhus. 

I udstillingen bliver gæsterne også ført helt op gennem tiden og til 1970'erne, som i forvejen har et stort udstillingsområde i Den Gamle By. Her vil man kunne tage en virtuel cykel- eller sporvognstur i byens gader.

En anden finurlighed udover de fysiske rammer, er også sproget. I den forbindelse har entertaineren Jacob Haugaard indspillet en række videoer, hvor han udtaler forskellige ord med aarhusiansk dialekt.

Hør, hvordan det lyder, når Jacob Haugaard giver sit bud på den aarhusianske dialekt, i indslaget nedenfor:

04:02 Luk video