Dommererfaring gavner unge i Aarhus Vest

Erfaringerne fra dommerjobbet kan også bruges udenfor fodboldbanen

02:48

Det giver respekt blandt vennerne i Frydenlund og Gellerup i Aarhus at være fodbolddommer. Det mærker de tre barndomsvenner Abdullah, Muhamed og Hamza fra Fuglebakken KFUM.

De tre har kendt hinanden siden vuggestuen, har spillet bold sammen i Fuglebakken KFUM, og i april blev de uddannet som fodbolddommere.

Styrker de unge
- Det har givet mig selvtillid og selvsikkerhed, som jeg også kan bruge mange andre steder i livet som for eksempel nu, hvor jeg skal til at starte på gymnasiet, siger Muhamed Ahmed, nyudklækket fodbolddommer. 

På bare tre år har op mod 90 unge indvandredrenge fra området i det vestlige Aarhus deltaget i DBUs dommerkursus.

For nogle af de unge kan dommergerningen være en måde at holde afstand til problemer i det belastede område, fortæller Afif Abdallah, der er formand i fodboldklubben ACFC i Gellerup. 

Læs også Fodboldklub får æren for et fald i kriminalitet i Gellerup

- Når de bruger deres tid på noget fornuftigt, så har de ikke så meget tid til at rende rundt med de forkerte kammerater. Så det er en mulighed for de unge til at lave noget fornuftigt, siger Afif Abdallah.

Dommeruddannelsen pynter på CV'et
Og det er ikke kun for sjov, at de tre venner ifører sig dommertøjet og kommer det røde og gule kort i lommerne. De mener, at det er med til at styrker deres evner i konflikthåndtering og lederskab. Egenskaber, der også er gode at have, når man skal ud og finde et arbejde - og så gør det ikke noget med et flot CV.

- Det lederskab, man får fra dommeruddannelsen, er ekstrem vigtigt og også videre i livet. Især, når jeg gerne vil være journalist, når jeg bliver ældre, så er det rigtig godt at kunne skrive dommeruddannelse på CV’et, siger Abdullah Öztürk.

Du kan møde de tre dommer-venner i videoen øverst på siden.