Direkte hjem fra fødelejet

Nyt projekt sender mor og barn hurtigt hjem

Genrefoto

Aarhus Universitetshospital Skejby har i et nyt forsøg sendt 17 førstegangsfødende direkte hjem fra fødelejet. Det fortæller DR Østjylland.

Helt efter mødrenes eget ønske har de forladt fødegangen næsten straks efter, at navlestrengene var klippet over. Ingen af de nyfødte er blevet indlagt efterfølgende, og mødrene er glade for at have undværet dagene på patienthotellet.

- Vi kom hjem tre timer efter fødslen og kunne putte vores lille dreng ned i sin vugge. Og vi kunne ligge i vores egen seng, hvor vi jo sover allerbedst, siger Mia Lund Jepsen fra Aarhus.

- Vi var ikke nervøse, for vi var godt forberedte, og så glædede vi os også bare til at komme hjem i stedet for at bo til låns på et sygehus, tilføjer hun.

I Lystrup er Maja Joensen enig.

- Jeg havde forberedt, at jeg skulle hjem, og derfor virkede det allermest naturligt. Man skal ikke puste det op til, at det ikke er noget, man kan klare som menneske, siger hun.

Nybagte forældre får tryghed
I alt 50 førstegangsfødende har været med i projekt Rolig Start og mod at få fødselsforberedelse og besøg i hjemmet af en jordemoder var oplægget, at mor og barn skulle direkte hjem efter fødslen. Men kun hvis graviditeten og fødslen var forløbet uden komplikationer. 

Lige nu er evalueringen af projektet i gang, og chefjordemoder Joan Dürr er spændt.

- Hvis det holder stik, at det giver familierne tryghed og en god oplevelse, så har vi fundet en vej, vi så kan gå på i forhold til at lave nogle tilbud i fremtiden, siger hun.