"Det værste er, hvis de skal lave stort": Penge nu på vej til skoletoiletter

Toiletforhold har stor betydning for skolebørn.

En del skolebørn mangler toiletetikette - men mange skoletoiletter mangler også rengøring og udluftning. Foto: Ritzau - Scanpix

Mange skolebørn venter til de kommer hjem fra skole med at gå på toilet, fordi de synes, at toiletterne i deres skole er ulækre. 

Det skyldes blandt andet manglende rengøring og udluftning, ligesom mange toiletter er gamle og slidte (ligesom de skoler, toiletterne kan findes i).

Læs også Skoler og dagtilbud vil have deres ansatte foran i testkøen

Det er formentlig også en faktor, at en del skolebørn ikke har så godt styr på den korrekte toiletetikette. Drenge kan tisse på toiletsædet i stedet for at slå det ned. Skolebørnene glemmer at skylle ud. Nogle får måske ikke "afleveret" toiletpapiret, hvor det skal. 

Inkontinens og manglende skolelyst

Byrådet i Aarhus har nu besluttet at afsætte 40 millioner kroner hvert år i 10 år til modernisering, indeklima og toiletter i kommunens skoler.

Læs også Fritidsklub ville sende 42 børn i Lalandia – nu er turen aflyst og en mor får skylden

Ifølge kulturrådmand i Aarhus Kommune Rabih Azad-Ahmad (Rad.V.) skal man ikke undervurdere vigtigheden af ordentlige toiletforhold.

- Nogle børn lader være med at drikke så meget vand i skolen, så de kan holde sig, til de er hjemme. Det betyder, at blæren bliver overstimuleret, hvilket kan føre til inkontinens, og det er et alvorligt fysisk og psykisk problem for børnene, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er heller ikke særlig godt for lysten til at gå skole, hvis toiletforholdene er dårlige.

Læs også Lars gjorde ulækkert fund på handicaptoilet – og det er ikke første gang

Et skoletoilet i Aarhus kan bedst beskrives som en sø af tis, lyder det fra Henny Møller, der er forældre til to drenge på Malling Skole. Foto: Malene Lundgren

I 2017 viste en undersøgelse ved navn Masseeksperimentet, at halvdelen af alle danske skoleelever er utilfredse med toiletforholdene på deres skole, og at en fjerdedel af alle elever aldrig bruger skolens toiletter, uanset køn eller alder.

Undersøgelsen fastslog også, at 15 procent af alle syvårige danske børn har problemer med at styre blæren eller at komme af med afføringen.

- Når jeg taler med forældre, bekræfter de, at forholdene er dårlige. Jeg kan huske, hvordan det var, da jeg gik i skole, og det er tilsyneladende ikke blevet bedre, siger Rabih Azad-Ahmad til TV2 ØSTJYTLLAND.

Læs også Louise vil ikke vaccineres mod COVID-19 - frygter bivirkninger

Voksne ville ikke finde sig i det

Henny Møller er forældre til to drenge på Malling Skole, og ifølge hende er mange forældre ikke bevidste om toiletforholdene på de aarhusianske skoler. 

- Det kan bedst beskrives som en sø af tis, hvor man skal hoppe til de tørre steder og så håbe, at man lander henne ved toilettet. Det er megaulækre forhold, og jeg tror ikke, at nogle voksne vil gå ind på sådan et toilet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Der er så ram en lugt, at jeg ikke rigtig ved, hvad jeg kan sammenligne det med. Det er voldsomt.

Læs også Susanne får onde blikke i bussen – håber på mere forståelse

Ville du benytte dette toilet? Billedet viser et dansk skoletoilet (på et uheldigt tidspunkt). Foto: Ritzau - Scanpix

For hendes sønner på 10 og 12 år er det blevet hverdag at holde sig.

- Det værste er, hvis de skal lave stort, for så skal de være derude i lang tid. Det er skørt, at vi er i 2020, og at vores børn ikke kan komme ordentligt på toilet. Vi kan ikke være det bekendt, siger Henny Møller. 

Hun understreger, at hendes kritik ikke er rettet specifikt mod Malling Skole, men skolerne i Aarhus Kommune generelt. 

Læs også Pas på os: Skolebørn til kamp mod fartsyndere med hjemmemalede skilte

Som det beskrives i starten af denne artikel, skal pengene til skolerne også bruges til indeklima generelt. 

- Børnene sidder mange timer i klasselokalerne, og indeklimaet påvirker, hvordan børnene lærer. Det er vigtigt, at de kan koncentrere sig, så de kan få den indlæring, de skal have. Hvis man har ondt i hovedet, lærer man ikke ret meget, lyder det fra Rabih Azad-Ahmad.

Beslutningen om at afsætte 40 millioner kroner hvert år i 10 år til modernisering, indeklima og toiletter i kommunens skoler er sket i forbindelse et nyligt vedtaget budgetforlig i kommunen. 

Læs også 35-årig mor fra Horsens døde efter fejl på sygehus - hvad skete der den dag?