Det flyder med affald: Christina tager skraldet, men dagen efter er det forfra

Skrald, skrald og atter skrald. I Botanisk Have i Aarhus vokser skralde-problemerne sig større og større.

01:55

VIDEO: Her kan du se, hvordan der ser ud i Botanisk Have en søndag morgen, når Christina Justsen Bakmann og kollegaerne tager ud for at rydde op.

Botanisk Have klokken 6 søndag morgen. En park med tømmermænd, hvor den eneste fest, der er tilbage, er den fuglene har i de enorme mængder skrald, der ligger efterladt nærmest som et tæppe henover det grønne græs.

Hvert år er Botanisk Have i det centrale Aarhus et populært samlingssted for sommerglade aarhusianere, der hygger sig i det grønne. Men det er også tydeligt at se, at der har været fest, hvis man besøger parken tidligt om morgenen.

Læs også Det flyder med skrald i Botanisk Have: Ligner efterladt Roskilde Festival

Og det er et stigende problem, mener Aarhus Kommune og naboer til parken.

- Man bliver en lille smule træt af, at folk ikke kan rydde op efter sig selv, og smide det i alle de skraldespande, der er, når de går herfra, siger Christina Justsen Bakmann, der er anlægsgartner i Aarhus Kommune, og bruger denne søndag morgen på oprydning i Botanisk Have. 

Christina Justsen Bakmann synes, det er rigtig fint, at folk hygger sig og har det sjovt, men opfordrer folk til at rydde op efter sig selv.

Christina Justsen Bakmann har de seneste uger sammen med kollegaerne brugt et stigende antal timer på at rydde op.

- Det kommer til at gå ud over vores daglige drift og vedligehold andre steder, så det er et forholdsvist stort problem, siger hun.

Bliver værre og værre 

Og den betragtning deler Kim Gulvad Svendsen, chef for driftsafdelingen i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

- Det har aldrig været værre.

Billedet her tog Christina Justsen Bakmanns kollega lørdag morgen, hvor der i alt blev brugt otte timer på at rydde op i parken.

- Det ser næsten ud som efter en Skanderborg eller Roskilde Festival. Somme tider kan vi ikke nå i bund med oprydningen i den ene ende af parken, før festen begynder forfra i den ende, vi har sweepet, sagde Kim Gulvad Svendsen fredag.

Og det er ikke kun kommunens folk, der har bemærket de stigende mængder skrald efterladt i parken. Også de morgenfriske borgere, der benytter parken, ærgrer sig over udviklingen.

- Affaldet ligger pænt spredt i et tæppe hele vejen fra indgangen ved Langelandsgade og helt op til amfiscenen, siger Kenneth Cilleborg Hansen.

Lørdag mogen tog Kenneth Cilleborg Hansen dette billede af affaldsmængden i Botanisk Have.

- Problemet er tiltagende, så de skal finde ud af at gøre et eller andet ved det, siger Kenneth Cilleborg Hansen.

Aarhus Kommune er i samarbejde med Østjyllands Politi på vej med nye tiltag, der skal forsøge at få de unge festglade til at bruge de ekstra store opstillede skraldespande i Botanisk Have.

Husk lige oprydningen

Men indtil det bærer frugt, er det altså op til Christina Justsen Bakmann og kollegaerne at rydde op efter alle dem, der ikke gør det selv.

Læs også Ny, ung skraldepatrulje: - Hvis alle samler et stykke op, gør det en forskel

- Jeg ved, at vi fredag og lørdag brugte, hvad der svarer til 25 arbejdstimer bare her i Botanisk Have på at rydde op, siger Christina Justsen Bakmann.

Sammen med to kollegaer brugte hun søndag morgen lidt mere end to timer på at rydde op i Botanisk Have.

- Jeg synes, det er rigtig fint, at folk hygger sig og har det sjovt, men det kunne være rigtig dejligt, hvis folk vil rydde op efter sig selv. Så slap vi for det her, og så kunne vi holde vores by meget pænere, siger hun.