Det blev først mødt med skepsis, men nu runder musiktilbud skarpt hjørne

I 20 år har babysalmesang været en fast del af mange kirker i Danmark.

Selvom de hverken kan synge eller forstå sangtekster, har det nu 20 år gamle tilbud om babysalmesang positiv virkning på børnene - og deres forældre. 

Og det kender de til i Ravnsbjergkirken i Aarhus-bydelen Viby.

- Han elsker musik og lyde, og jeg elsker også musik. Han virker virkelig til at elske det og omgivelserne, siger Kiki Dudal Florczak Sørensen, der sammen med sønnen Peter går til salmesang i den aarhusianske kirke. 

Mødre med deres børn til babysalmesang i Ravnsbjergkirken i Viby.
Mødre med deres børn til babysalmesang i Ravnsbjergkirken i Viby.

- Jeg kan bare se, at de nyder det i fulde drag og bliver helt vild glade. Det giver også mig ro og glæde inden i at kunne give den gave videre, siger Maibritt Julie Bugge Lang, der ligeledes deltager i babysalmesang i kirken. 

Ifølge folkekirken.dk blev den allerførste babysalmesang afholdt i efteråret 2002. Og dengang var det ikke alle, der kunne se potentialet i ideen. 

- Folk troede, vi var vanvittige. Nogle præster grinede og var lige ved at falde ned fra stolen, når jeg fortalte om det, siger Helene Dam, der er den ene af to ophavskvinder bag babysalmesang, til folkekirken.dk. 

Men der synges altså stadig for de yngste i kirkerne landet over.

VIDEO: Kom en tur med til babysalmesang i Ravnsbjergkirken.

'Stor succes'

Udover at stimulere barnets musikalske og sansemotoriske udvikling viser lektor Marie Vejrup Nielsens forskning, at babysalmesang er positivt for både kirke og forældre. 

- Først og fremmest fandt vi frem til, at det virkelig er en stor succes for Folkekirken at have babysalmesang, siger Marie Vejrup Nielsen, der er lektor ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

Marie Vejrup Nielsen forklarer, at babysalmesang ikke alene er med til at få flere i kirke om søndagen.
Marie Vejrup Nielsen forklarer, at babysalmesang ikke alene er med til at få flere i kirke om søndagen.

- Forældrene var virkelig glade for de tilbud, de fik, også selv om tilbuddene er meget forskellige, når man ser ud over landet. Men der var en kæmpestor glæde ved at være i kirkerummet, ved musikken og ved tilbuddene, siger Marie Vejrup Nielsen.

Men selvom børn og voksne altså finder vej til kirkerne i forbindelse med salmesang, betyder det ikke nødvendigvis, at det får flere til at bruge kirken mere derudover. 

- For os at se var det ikke en aktivitet, der flytter folk til at gå i kirke om søndagen, men det flytter folks følelse af, at de kender den lokale kirke bedre, siger Marie Vejrup Nielsen.