Der ryger 6.000 ton mindre affald ud end tidligere

Aarhusianerne smider mindre affald ud i skraldespandene.

02:25

VIDEO: Husstandene i Aarhus Kommune smed sidste år 6.000 tons restaffald mindre ud sammenlignet med 2015. Det betyder både, at der skal bruges færre ressourcer på skraldetransport, men det er også gavnligt for klimaet, da restaffald er det skrald, der bare bliver brændt. Video: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix

Borgerne i Aarhus smider mindre affald ud. Faktisk hele 26 kilo mindre end for fire år siden. Det svarer til 600 fyldte skraldebiler.

Det er godt for vores miljø for ikke nok med, at der bruges færre ressourcer på at forbrænde affald, så spares der også på ressourcerne til fremstilling og transport af nye varer.

Læs også Heidi og Trisse frygter at få kæmpevindmøller i baghaven

- Det er positivt, at vi producerer mindre affald. Det er godt at genbruge, men endnu bedre hvis vi kan reducere vores forbrug og dermed vores affaldsmængde, siger Lene van der Raad, der er chef for Genbrug og Energi i Teknik og Miljø i Aarhus til TV2 ØSTJYLLAND.

Årsagen er ukendt

I 2016 og 2017 gik byen i gang med en ny affaldssortering, hvilket i gennemsnit har fjernet 9 kilo plast og metal fra restaffaldet.

Læs også Pias grøntsager er guf for svage sjæle - men hun nægter at give op

Men den præcise forklaring på, hvorfor aarhusianerne pludseligt smider de resterende 17 kilo mindre affald ud, er ukendt.

Et bud fra Teknik og Miljø er, at vi generelt er blevet mere opmærksomme på, hvordan vi køber ind, hvad vi smider ud, og hvordan vi gør det.

02:00

VIDEO: I Horsens skal de være endnu bedre til at genbruge. I dag bliver halvdelen af alt det indsamlede affald genanvendt, men det tal skal nu op på 65 procent. Derfor vil kommunen lade folk købe og genbruge en del af træ-affaldet som det er, inden det bliver lavet til spånplader. Indslaget er fra den 10. august 2019.

Luk video

Udviklingen vil fortsætte

Ifølge Teknik og Miljø kommer vi til at smide endnu mindre ud i fremtiden.

- Det er oppe i tiden, at vi fokuserer på vores forbrug, og kommunen vil fortsat arbejde på at finde på nye tiltag, så det bliver nemmere at genbruge og genanvende, siger Lene van der Raad.

Det er oppe i tiden, at vi fokuserer på vores forbrug, og kommunen vil fortsat arbejde på at finde på nye tiltag, så det bliver nemmere at genbruge og genanvende.

Lene van der Raad, chef for Genbrug og Energi i Teknik og Miljø i Aarhus

Kommunen vil komme med en konkret plan inden for de næste par år. De afventer i øjeblikket den Nationale Affaldsplan, der skulle være færdig i 2020.

5 tips til mindre affald

1. Køb kvalitet

Køb produkter, der kan holde, og som kan repareres. Så skal du ikke smide ud og købe nyt så ofte. Det sparer affald og er også godt for privatøkonomien. Produkter af god kvalitet egner sig desuden bedre til genbrug eller videresalg.

 

2. Lad tingene gå videre

Del, giv, byt, lån, køb brugt, og brug lejeordninger. Jo flere der bruger tingene, des færre ting er der brug for.

 

3. Brug igen og igen

Brug produkter og emballager, der kan genbruges, og brug dine gamle ting på nye måder.

 

4. Køb noget, der aldrig bliver til affald

Gå efter miljøvenlige oplevelser, og køb spil, musik og film som downloads. Biografturen eller museumsbesøget skaber kun lidt affald.

 

5. Spild mindst muligt

Køb kun det, du har brug for, undgå madspild, brug e- mail og e-boks, og sig nej tak til trykte reklamer.

 

Kilde: www.brugmerespildmindre.dk