Der mangler kunstmuseer i Aarhus for lokale kunstnere

Ifølge kunstnere i Aarhus gider ARoS ikke nutidigt aarhusiansk kunst. En af dem har derfor taget initiativ til at prøve at lave nyt kunstmuseum.

Finn Ulf Grabowski er en af de kunstnere i Aarhus, der mener, at der er for få steder, hvor han som lokal billedkunstner kan udstille sin kunst.

- Det er jo lidt synd, når der kommer gæster til Aarhus og siger, at de godt kunne tænke sig at se nogle lokale kunstneres ting, at der så ikke er noget, siger Finn Ulf Grabowski til TV2 ØSTJYLLAND.

Finn Ulf Grabowski udstiller i dag sine malerier i en nedlagt dyreklinik i Viby J.
Finn Ulf Grabowski udstiller i dag sine malerier i en nedlagt dyreklinik i Viby J.

Han er en af flere kunstnere i Aarhus, der savner steder, hvor lokal kunst kan blive udstillet.

- Min oplevelse er, at mange af de kulturturister, der kommer til byen, rigtig gerne vil se det, der bliver skabt i Aarhus – ikke kun internationale stjerner, siger Kirstine Schiess Højmose, der er leder af Aarhus Billedkunstcenter.

Det mener hun ikke, at de kan finde på ARoS.

Regnbuen på toppen af kunstmuseet ARoS.
Regnbuen på toppen af kunstmuseet ARoS.

- Rigtig mange steder på større museer er det ofte udenlandske kunstnere eller afdøde kunstnere eller nogle, der er rigtig langt i deres karriere, siger hun.

ARoS gør det rigtige

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ARoS på kritikken fra de lokale kunstnere, men Ole Bak Jakobsen er redaktør og debattør på netmediet kunsten.nu, og han mener ikke, at ARoS gør noget forkert ved at fokusere på større, internationale navne.

quote Jeg synes sådan set, at det er ok, at en by som Aarhus har et kunstmuseum, som orienterer sig internationalt.

Ole Bak Jakobsen, Redaktør og debattør, Kunsten.nu

- Jeg synes sådan set, at det er ok, at en by som Aarhus har et kunstmuseum, som orienterer sig internationalt, men med det sagt, så er der klart et behov for en bredere palet af udstillingssteder i byen, som også kan tilgodese noget af den lokale kunst, siger han.

Laver eget museum

Finn Ulf Grabowski så gerne, at ARoS lavede en fast udstilling med kunst fra Aarhus. Han har dog ikke tænkt sig at sidde og vente på, at de siger ja eller nej.

quote Der er ingen tvivl om, at der er behov for et større udstillingssted for billedkunst i byen.

Rabih Azad Ahmad, Rådmand, Kultur og Borgerservice, Aarhus Kommune, Radikale Venstre

Han har nu besluttet at lave sit eget museum, der skal hedde Aarhuskunstnernes Kunstmuseum.

Han ved dog endnu ikke præcis, hvor det skal ligge, men måske i det nedlagte dyrehospital i Viby J, hvor han i dag maler sine abstrakte malerier.

Kommunen bakker op

Aarhus Kommunes kulturrådmand synes, at Grabowskis idé er god.

Rabih Azad Ahmad er rådmand for Kultur og Borgerservice og medlem af Radikale Venstre.
Rabih Azad Ahmad er rådmand for Kultur og Borgerservice og medlem af Radikale Venstre.

- Der er ingen tvivl om, at der er behov for et større udstillingssted for billedkunst i byen, siger Rabih Azad Ahmad (RV), der er rådmand for Kultur og Borgerservice.