Demonstration for fred i Syrien: - Vi er her for at sige ’stop massakren’

Søndag var der fredsdemonstration i Aarhus for at råbe de danske politikere op om konflikten i Syrien

01:03

Syriske oprørers flag og fredstegn prydede i dag Rådhuspladsen i Aarhus. En stor flok af folk var mødt op til en fredsdemonstration i forbindelse med den årelange konflikt i Syrien.

Der er fire talere til demonstrationen i Aarhus. Den ene er Amro Salih, der er født i Al Ghouta i Syrien, der er et af de områder, der er i den seneste tid har været under heftige angreb fra de syriske regeringsstyrker.  

- Vi er her for at sige, at vi ikke beder om vand, mad, medicin. Vi er for at sige: ’Stop krigen, stop massakren,’ siger Amro Salih, der kom til Danmark som flygtning i 2014.

Læs også Flygtning fik stjålet sin identitet af ny aarhusiansk ven

Demonstrationen er tænkt som en opfordring til udenrigsminister Anders Samuelsen til at sige fra over for Syrien, Rusland og Tyrkiet.

- Vores revolution var for at opnå frihed, retfærdighed og lighed. Dem, der blev, er døde nu i Syrien, fordi de kæmpede for deres frihed. Så vi er her for at sige: Hjælp os med vores frihed, siger Amro Salih til TV2 ØSTJYLLAND. 

Mange hundrede personer var mødt op med skilte og syriske oprørsflag til dagens fredsdemonstraiton i Aarhus.

Det er Mellemfolkeligt Samvirke, der står bag fredsdemonstrationer over hele landet. I Aarhus foregik det på Rådhuspladsen omkring middagstid.

- Vi vil gerne sikre os, at vores regering går forrest i at sikre fredsforhandlinger i Syrien. Det er nødvendigt, fordi verden i øjeblikket sidder og gør ingenting ved det. FN gør ingenting, siger Mads Dahl Thomsen, der arbejder for Mellemfolkeligt Samvirke og har været med til at arrangere dagens demonstration i Aarhus. 

Læs også Tyv stjal fra fattig flygtninge-familie - sådan svarede Randers

Lørdag blev der i FN indgået en aftale om en våbenhvile i det østlige Al Ghouta i Syrien i 30 dage, men konflikten er stadig intens. Både USA og Rusland er involveret i det, der nu karakteriseres som en international væbnet konflikt.  

- Vi håber, den danske regering og det europæiske samfund kan høre os. De skal vide, at vi flygtede, fordi vi lavede et oprør for frihed, siger Amro Salih.

Konflikten i Syrien

2011: Det arabiske forår kom til Syrien, og flere går på gaden for at demonstrere mod styret. Politiet slår ned på en af de demonstrationer, hvor fire syrere dør. Herefter kommer mange flere på gaden, og regimet slår stadig ned. Dødstallet stiger, og oprøret vokser.

2012: Oprørerne erobrer den østlige del af Aleppo, mens det syriske regime stadig kontrollerer den vestlige del af den strategisk vigtige by. Kort efter erklærer Internationalt Røde Kors borgerkrig i landet.

2013: Store dele af befolkningen flygter. Én million mennesker er drevet på flugt som følge af konflikten. Samme år rammes det Østlige Ghouta af kemisk angreb.

2014: Antallet af flygtninge fra Syrien er nu rundet tre millioner. Islamisk Stat har erobret store landområder i Syrien og Irak, og bliver en del af konflikten. Samme år begynder USA Islamisk Stat.

2015: Rusland går officielt ind i krigen på den syriske regerings side. Krigslykken skifter nu til det syriske regimes fordel.

2016: De store byer Homs og Aleppo kommer nu under kontrol af det syriske regime.

2017: Antallet af folk, der er flygtet fra Syrien, er nu oppe på fem millioner. Et giftangreb rammer et oprørskontrollet område i Idlib provinsen, og der dør 86 mennesker. Som reaktion på dette angriber USA en luftbase kontrolleret af det syriske regime. Røde Kors erklærer krigen for en international væbnet konflikt.

2018: Syriske regeringsstyrker indleder et intensivt angreb på det østlige Ghouta i udkanten af Damaskus, som hidtil har været kontrolleret af oprørerne. 100.000 indbyggere har mister livet på få dage.

Kilde: Røde Kors