Demokratiet demonstreret på fornemste vis: Rådhuset fyldt med folk

Aarhus Rådhus var i dag proppet med demonstranter. To grupper var mødt for at påvirke byrådet forud for dagens møde

Der var fyldt med liv på Aarhus Rådhus onsdag eftermiddag forud for byrådsmødet. Der var to demonstrationer på samme tid.

Den ene gruppe er utilfredse med planerne om at bygge et højhus på 15 etager. Den anden gruppe af demonstranter vil påvirke byrødderne til at gøre indsigelser mod en jernbanestrækning gennem Solbjerg.

Jernbanen er en del planerne om at indsætte højhastighedstog, så man kan komme fra Aarhus til Odense på 60 minutter. 

quote Jeg vil opfordre til, at man bruger alle kanaler. Sociale medier, læserbreve, telefonopkald, møder. Så længe det foregår konstruktivt, og man har noget på hjertet, så er det en rigtig god måde at deltage i demokratiet på.

Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø

Planen er, at man i fremtiden skal kunne køre i tog fra København til Aalborg på tre timer, og det kræver, at banen flere steder rettes ud. Det er denne proces, der, som det ser ud nu, vil komme til at ramme Solbjerg.

- Det sparer kun fire minutter, og så koster det fire milliarder, siger Annette Seerup, der var en af de demonstranter, der kommer fra Solbjerg.

Tænker du, at det er realistisk at politikerne ændrer mening, fordi du står her i dag?

- Jeg vil i hvert fald gøre mit til det. Jeg vil ikke sidde derhjemme og tænke: Åh, bare jeg kunne have gjort noget, siger Annette Seerup.

Demonstranterne fra Solbjerg havde medbragt Kaj-kager – med sur mund – som de delte ud til byrådspolitikerne, inden de trådte ind til dagens møde. 

 

- Jeg bliver simpelthen glad, når jeg ser alle de mennesker være aktive i lokalpolitik, og så komme med en kaj-kage, der har en mund, der er ked af det. Jeg opfatter det ikke som teater. Det her, det er en lang proces, og jeg er sikker på, at byrådet vil lydhør over for det, siger Lone Hindø (S), der er byrådsmedlem i Aarhus Kommune.

En sur kaj-kage blev delt ud til byrådspolitikerne. I kagen sad et skilt, hvor der blandt andet står "Ingen bane gennem Solbjerg og omegn".
En sur kaj-kage blev delt ud til byrådspolitikerne. I kagen sad et skilt, hvor der blandt andet står "Ingen bane gennem Solbjerg og omegn".

Ifølge politikerne skal man bare give den gas i forhold til at komme med sine holdninger, når der er noget, man er utilfreds med.

- Jeg vil opfordre til, at man bruger alle kanaler. Sociale medier, læserbreve, telefonopkald, møder. Så længe det foregår konstruktivt, og man har noget på hjertet, så er det en rigtig god måde at deltage i demokratiet på, siger Bünymain Simsek (V), der er rådmand for Teknik og Miljø.

- De argumenter, man kommer med, betyder jo noget, og selvom man ikke får ret altid, når man rejser stemmen og man laver en demonstration, så er det en vigtig del af det lokale demokrati, siger Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus Kommune.

Til onsdagens byrådsmøde var der i Solbjerg-sagen flertal for, at fortsætte arbejdet med at føre jernbanen gennem Solbjerg. Men sagen er nu sendt til en behandling i Teknisk Udvalg.