Demens-plejehjem var hårdt ramt af corona: Nu er smitten banket helt ned

Plejehjemmet DemensCentrum i Aarhus er nu lykkedes med at få banket coronasmitten helt ned. Nu er Ingen beboere registreret smittet.

Den seneste tid har været særdeles hård på Plejehjemmet DemensCentrum i det nordlige Aarhus. 

94 personer - både beboere og ansatte - har været registreret smittet med Covid-19, efter et smitteudbrud ramte demens-plejehjemmet inden jul. 

Men nu er der godt nyt. Torsdag er meldingen, at der ikke længere er registret smitte blandt beboere. Her har op mod 40 den seneste tid været ramt af coronasmitte. Men nu er det tal altså 0.

- Det er en fantastisk, at vi ikke har nogen registrerede smittetilfælde blandt beboerne. Det har været en fantastisk indsats af ledere og medarbejdere, der virkelig er rykket sammen og har gjort en stor indsats. Der er blevet arbejdet rigtig hårdt med at tage hånd om situationen, siger Otto Ohrt, sundhedschef i Aarhus Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND

Otto Ohrt opfordrer pårørende til at lade sig teste inden et besøg på et plejehjem.
Otto Ohrt opfordrer pårørende til at lade sig teste inden et besøg på et plejehjem.

De mange sygdomstilfælde blandt personalet har betydet, at plejehjemmet manglede hænder for at kunne give beboerne den sædvanlige pleje. Derfor blev ekstra personale, med erfaring med demens, kaldt ind for at hjælpe, ligesom flere afdelinger gik i nødberedskab.

Hvad angår smitte blandt personalet, er færre end fem lige nu registreret smittet.

Pårørende roser personalet

Søren Sørensen, der er formand for Pårørenderådet ved DemensCentrum Aarhus, roser personalets indsats.

- Man har trukket store veksler på personalet, der har knoklet i lang tid. De har alle gjort en enorm indsats, siger han, og roser samtidig også kommunen og myndighedernes håndtering af smitteudbruddet.

- Vi vil gerne kvittere for det gode samarbejde, vi har haft med de pårørende den seneste tid og sige tak for den gode dialog, siger Otto Ohrt.

På grund af smitteudbruddet har der været besøgsforbud på Demenscentrum Aarhus. Nu skal Aarhus Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed til at se nærmere på, hvordan der kan åbnes for besøg i den kommende uge.

- Der skal kigges på, hvordan man kan åbne op for besøg, og hvordan vi kan byde de pårørende ind igen, siger Otto Ohrt, der forventer en udmelding om det i begyndelsen af næste uge. 

Bør være krav om test inden besøg, mener pårørende

Søren Sørensen har kun besøgt sin kone få gange det seneste år, men han håber, at det kan blive til flere den kommende tid.

Han har dog en opfordring til myndighederne og politikerne.

- Vi har alle en forpligtigelse overfor personale og beboere. Jeg synes, man bør stille som krav til pårørende, at de skal blive testet inden et besøg på et plejehjem. Jeg så gerne, at man kunne stille krav om dokumentation for, at man er blevet testet for nyligt, inden man kommer på besøg, siger Søren Sørensen.

Og selvom beslutningen om det ikke er Otto Ohrts, bakker sundhedschefen op om flere tests.

- Vi vil gerne opfordre alle til at tage en test, inden de kommer på besøg, siger han.