Delte billede af brændende dukke: Nu glæder hun sig over droppede sigtelser og fortsætter kampen

Vivian Aleksandru risikerede op til 16 års fængsel for at dele et billede på Facebook af en brændende statsminister-dukke. Men nu er sagen droppet.

Først var hun mundbindsforkæmper, så demonstrerede hun imod coronarestriktionerne. Pludselig var hun anholdt og sigtet for at true statsministeren på livet.

Vivian Aleksandru fra Aarhus befandt sig med et midt i et politisk drama, der handlede om retten til at ytre sig, efter at hun på Facebook havde delt et kontroversielt billede af en dukke med statsministerens ansigt påklistret. 

På dukken hang teksten: ’Hun må og skal aflives’. 

Efter at hun blev anholdt og sigtet, kaldte hun billedet for et ’kunstnerisk udtryk’ og et ’politisk statement’. 

I dag vælger Østjyllands Politi at frafalde alle sigtelser mod Vivian Aleksandru

Selvom det glæder den 29-årige mor til to, er det også med en vis ambivalens, at hun modtager nyheden. 

- På den ene side er jeg lykkelig for at få chancen for at se mine børn vokse op. Men kampen for ytringsfrihed er kun lige begyndt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Afbrændingen af dukken med Mette Frederiksens ansigt påklistret skete under en demonstration i København i januar.
Afbrændingen af dukken med Mette Frederiksens ansigt påklistret skete under en demonstration i København i januar. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Risiko for 16 års fængsel

Sigtelserne mod Vivian Aleksandru gik både på trusler, der har en strafferamme på otte års fængsel. 

Samtidig var hun også sigtet for overtrædelse af en paragraf, der betyder, at straffen kan stige til det dobbelte, hvis lovovertrædelsen har forbindelse til coronavirus.

Hos Østjyllands Politi mener man ikke længere, at man kan løfte bevisbyrden mod Vivian Aleksandru.

- Efter vi har gennemgået materialet i sagen, er sigtelsen blevet frafaldet, da hverken vi eller Statsadvokaten mener, at der er noget bevis for, at kvinden har delt billedet med den hensigt at true nogen, siger politidirektør Kirsten Dyrman til Ritzau.

Østjyllands Politi oplyser, at de ikke gør yderligere i sagen.

Undskyldning til Mette Frederiksen

Selvom sigtelserne nu falder, stopper det ikke Vivian Aleksandru. 

Hun har stiftet det politiske parti Samfundssind, der er kritisk over for regeringens coronakurs.

Forløbet omkring hendes anholdelse bekræfter hende blot i, at ’nogle ting lugter råddent i Danmark’, fortæller hun.

- Jeg synes, at det er foruroligende, at jeg overhovedet er blevet anholdt og sigtet. Der er stadig mange ting, der skal stilles spørgsmålstegn ved og mange ting, der skal revurderes. 

- Kampen er først lige begyndt. Jeg skal bare finde nogle andre metoder, siger hun.

Vil det her få dig til at tænke mere over, hvad du deler på sociale medier?

- Ja, det har jeg altid tænkt over. Det får mig nærmere til at tænke over, hvordan vi fjendtliggør hinanden. Jeg synes, at man skal have lov til at være kulturkritisk og ikke være overfølsom over for de ytringer, mennesker kommer med. Jeg synes, at man skal være mere tolerante over for hinanden, siger hun og kommer samtidig med en undskyldning stilet til statsministeren.

- Jeg håber, at Mette Frederiksen tager imod min undskyldning, hvis hun har følt sig truet. Jeg håber, at hun ved, at det aldrig har været min hensigt at gøre hende skade.

Vivian Aleksandru oplyser, at hun vil anmelde forløbet omkring hendes anholdelse. 

VIDEO: 29-årige Vivian Alexandru fra Aarhus risikerede otte års fængsel for et Facebook-opslag med et billede, som, politiet vurderede, var en trussel mod statsministeren. For et halvt år siden var hendes holdninger helt anderledes. Se indslaget fra den 18. marts her.