De vil begge hjælpe Chris - men hvordan?

Der skal gøres mere for borgere med handicap. Men er det højere skat eller flere digitale møder, der skal skaffe de mange millioner?

08:23

VIDEO. 33-årige Chris Appelquist elsker fodbold, men der er ikke ressourcer til, at personalet på hans bosted kan køre ham til træning.

Venstre og Socialdemokratiet i Aarhus Byråd er enige om, at der skal afsættes flere midler til udsatte borgere. De er til gengæld ikke enige om, hvordan pengene skal skaffes. 

En af de pårørende, der har råbt politikerne i kommunen op, er Jørgen Appelquist. Han er far til 33-årige Chris, der er udviklingshæmmet. 

Læs også Chris er blevet overset i flere år: Endelig er der håb for familien

Jørgen Appelquist må sammen med Chris' mor selv sørge for at tage sønnen med til fodboldtræning, svømmetræning, Fed Fredag og DHL-stafetten, fordi personalet ikke kan prioritere for mange aktiviteter ude af huset.

- Vi kan mærke, at det går nedad med servicen. Medarbejderne gør sikkert, hvad de kan, men der er simpelthen ikke omsorg nok, siger Jørgen Appelquist til TV2 ØSTJYLLAND.

Chris Appelquist.

Vigtig prioritet 

Venstres Gert Bjerregaard og Socialdemokratiets Kristian Würtz, der også er rådmand Sociale Forhold og Beskæftigelse, debatterede forholdene for udsatte borgere i nyhederne på TV2 ØSTJYLLAND tirsdag aften. 

- Det er en topprioritet i de kommende budgetforhandlinger, lød det fra Kristian Würtz. 

Læs også Nye tiltag skal styrke botilbud for handicappede: Men det er ikke godt nok

Og det er Gert Bjerregaard enig i. Han mener dog ikke, at skattestigninger, som S-borgmester Jakob Bundsgaard har foreslået, er løsningen. 

- Det har vi ikke måtte ty til i 39 år. Vi synes, at vi i et budget på 20 milliarder kroner nok burde kunne finde penge til det her område, siger han.  

Aarhus Kommunes beregninger viser, at der er tale om relativ små beløb i skattestigninger for borgerne i kommunen. Omkring 200 kroner om året, hvis man har en gennemsnitlig indkomst. Det er til gengæld noget, der mærkes i kommunekassen. 

Læs også Nyt søbad er åbnet: Handicappede ingen adgang

- Det betyder, at vi kan bruge flere penge på velfærd – blandt i et løft på socialområdet på 40 millioner kroner, siger Kristian Würtz. 

Læs også Vil opkræve mere i skat - men bare rolig

Fjerner udgift

Han vil desuden fjerne det såkaldte finansieringsbidrag, som skal spare bosteder, institutioner og lignende for et samlet beløb på mellem 40 og 50 millioner kroner. 

Læs også Chris er blevet overset i flere år: Endelig er der håb for familien

Penge de i stedet kan bruge på bosteder, psykisk syge og hjemløse for at nævne et udpluk.

- Der er brug for flere hænder. Dygtige, højtuddannede specialister som kan gå ind og yde den nødvendige specialpædagogiske bistand, siger rådmanden. 

Kommunen skal drives bedre

Gert Bjerregaard mener, pengene skal findes ved at drive Aarhus Kommune smartere. Under corona-epidemien har kommunens medarbejdere brugt digitale medier til at afholde møder, og det er en del af Venstres plan for at finde finansiering til at styrke indsatsen for borgere som Chris Appelquist. 

- Vi skal tænke nyt og smartere. Vi kan digitalisere mere uden at det går udover Chris, siger Gert Bjerregaard, der håber, at borgerne allerede kan mærke forskel fra næste år.

Venstre vil afsætte otte millioner kroner til at styrke området. 

Læs også Flere specialelever: Hul på 40 mio. skal dækkes af den almindelige undervisning

Både Venstre og Socialdemokratiet mener desuden, at samarbejdet med de pårørende skal styrkes markant.

Spørgsmålet er, om det er nok. Hos Socialpædagogerne har man sendt et brev til byrådsmedlemmerne i Aarhus. Her er budskabet klart: Der skal tilføres 65 millioner kroner, hvis man for alvor vil rette op. Pengene skal bruges til at forbedre borgernes livskvalitet, styrke personalets faglighed og sikre et bedre arbejdsmiljø, lyder det i brevet.