De henrettede mindes i Skæring

Det er i dag 60 år siden, at fem sabotører blev henrettet på Skæring Hede. De mindes ved flere højtideligheder på heden.

I dag for 60 år siden blev fem, unge sabotører fra Langaa-gruppen henrettet af tyskerne på Skæring Hede. Henrettelserne skete efter en jernbane-sabotage af Langaa-broerne.

Sabotagen var bestilt af den engelske overkommando for at stoppe tyskerne troppetransporter gennem Jylland til og fra Norge. De unge fra Århus og Randers blev imidlertid fanget af tyskerne. 

Dødsdommen blev afsagt den 24. november, og efter at deres ansøgning om benådning blev afslået sent den 1. december, blev de unge henrettet næste morgen på Skæring Hede.

De unge bliver mindet ude på Heden flere gange i løbet af dagen. Klokken 11 står Komiteen til Mindelundens bevarelse og Aarhus Samvirkende Soldaterforeninger som arrangør af en officiel mindestund. Her deltager forsvarsminister Svend Aage Jensby og major C.C. Nielsen, der var en fremtrædende modstandsmand. Der bliver holdt taler og lagt kranse ved mindestenen på heden. 

Klokken 14 mindes Randers Konservative Ungdom de unge modstandsmænd. Fire af de fem var medlemmer af Randers Konservative Ungdom.