De bruger for meget benzin

Østjyske ministre på bagsædet i tørstige ministerbiler

VW Phaeton er den mest tørstige af ministerbilerne (arkivfoto). Foto: Flickr

Selv blandt sværvægterne på de danske veje skiller de fleste ministerbiler sig ud som brændstofslugere. Det viser en beregning, som seniorrådgiver Morten Winther fra "Institut for Miljøvidenskab" på Aarhus Universitet har lavet for Ritzau.

Morten Winther forsker i den forurening, som den danske bilpark udleder. Og ifølge hans opgørelse, så kørte den typiske store dieselbil - med en to-liters motor eller derover - i 2010 i snit 14,8 kilometer på en liter brændstof. Det kilometer-gennemsnit kan hele 13 af de 23 ministerbiler ikke leve op til.

Blandt de ministre, der kører i de mest tørstige biler er europaminister, den tidligere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen (S), den radikale forskningsminister Morten Østergaard, valgt i Aarhus, og Frontløbernes mangeårige leder, den radikale kulturminister Uffe Elbæk.

CO2-udslip fra biler
Bundskraber er dog den fynske boligminister Carsten Hansens (S) kleppert af en VW Phaeton V8 4.2. Den tilbagelægger kun 7,6 kilometer på en liter brændstof. Den bil har ministeren bebudet, han vil skifte ud.

- Tendensen generelt i Danmark går jo mod at købe mindre biler. Sådan har det været i en del år efterhånden, og det er også vigtigt, for omkring ti procent af den samlede udslip af CO2 kommer jo fra personbiler, påpeger Morten Winther.

Hans opgørelse viser også, at hvis ministrene kunne lade sig nøje med en bil med mindre end en to-liters motor, så ville miljøet - og statskassen - for alvor blive skånet.

I 2010 kunne den gennemsnitlige bil med en dieselmotor på mindre end 2,0 nemlig køre over 21 kilometer på literen.