Dårligt arbejdsmiljø blandt brandmænd: Nu træder direktøren tilbage

Direktør for Østjyllands Brandvæsen fratræder sin stilling. Det sker, efter at det er kommet frem, at er dårligt arbejdsmiljø i brandvæsenet

I en trivselsundersøgelse har 31 procent af brandvæsnets medarbejdere givet udtryk for, at de aldrig føler sig trygge ved at sige deres mening åbent.

Direktøren hos Østjyllands Brandvæsen, Lars Hviid, fratræder sin stilling. Det skriver Østjyllands Brandvæsen i en pressemeddelelse.

Beslutningen kommer i forlængelse af den seneste tids uro i Østjyllands Brandvæsen

Lars Hviid blev den 5. december fritaget for tjeneste af bestyrelsen, der ønskede at undersøge forholdene. Men nu har Østjyllands Brandvæsen indgået en aftale med direktør Lars Hviid om at afslutte samarbejdet med øjeblikkelig virkning.

Læs også Brandfolk mistrives: - Som at arbejde i et diktatur

- Beslutningen er truffet af en enig bestyrelse. Nu skal der ro om fremtiden, så ledelsen og medarbejderne sammen kan fokusere på deres opgaver. Det handler om at sikre tryghed og sikkerhed for aarhusianerne, siger bestyrelsesformand i Østjyllands Brandvæsen Bünyamin Simsek (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Indtil der er fundet en ny direktør vil afdelingschef Anders Rathcke fungere som stedfortræder.

- Vi er ikke færdige med opgaven, men det her var en væsentlig beslutning. Jeg er optimistisk og tror på, at vi løser den, siger Bünyamin Simsek.

02:42

VIDEO: I en trivselsundersøgelse har 31 procent af medarbejderne i Østjyllands Brandvæsen givet udtryk for, at de aldrig føler sig trygge ved at sige deres mening åbent. Indslaget er fra 28. november 2018.

Luk video

Positivt med handling

Hos Teknisk Landsforbund, der har flere medlemmer ansat hos brandvæsnet, er der glæde over dagens besked.

- Det noterer jeg mig med tilfredshed. Det er positivt, at der nu kommer noget handling, siger afdelingsformand for Teknisk Landsforbund i Østjylland, Dorthe Hindborg til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Falck i omstridt ambulance-sag: Vi kunne ikke have handlet anderledes

Alligevel tør hun ikke glæde sig for tidligt. Der er nemlig stadig flere ting, der skal arbejdes med hos Østjyllands Brandvæsen. 

- Den ene ting isoleret gør ikke det hele. Det er et positivt skridt, men jeg ser ikke, at man er i mål med opgaven, siger Dorthe Hindborg.

Som et diktatur

I november fortalte TV2 ØSTJYLLAND, hvordan medarbejderne i Østjyllands Brandvæsen i flere år har forsøgt at komme dårligt arbejdsmiljø til livs.

I en trivselsmåling har en medarbejder for eksempel skrevet:

"Det virker nogle gange som om, at man er i et diktatur. Diverse ledere har ikke frie tøjler til at få det til at køre på bedst mulig måde."

Læs også Dårligt arbejdsmiljø blandt brandmænd: Direktøren sendt hjem

Det er dog ikke umiddelbart et pludseligt opstået problem.

JP Aarhus og TV2 ØSTJYLLAND har i fællesskab fået aktindsigt i en række dokumenter, der viser, at brandvæsenets øverste ledelse og bestyrelsen er blevet orienteret om problemer med arbejdsmiljøet, ligesom Arbejdstilsynet har givet Østjyllands Brandvæsen påbud efter et besøg sidst i oktober 2018 hos vagtcentralen.