Danske børnesange i nye klæder hitter stort på YouTube

Aarhus Musikskole har stor succes med gamle børnesange på YouTube

Fem små aber sad på en gren.

Sådan lyder det i en populær gammel, dansk børnesang, som nu igen vinder stort frem.

De fem små aber og en håndfuld andre gamle, danske børnesange har fået helt nyt liv på nettet. Det er Aarhus Musikskole, der har indspillet sangene og lavet små tegnefilm til.

Mere end 20 millioner gange er børnesangene blevet vist på YouTube, siden de første videoer blev lagt op i 2014. Og med mere end 6,6 millioner visninger topper sangen om aberne på grenen. 

- I og med at der også er en lille smule læring med i forhold til tal og dyr, er den rigtig god. Vi kan tage den videre og snakke om den bagefter, siger Line Saaby, der er pædagog hos Asylgades Børnehus i Skanderborg, hvor de bruger sangene i dagligdagen.

Gamle sange i nye klæder

Hos Aarhus Musikskole var de godt klar over, at de havde en god idé, men alligevel overrasker den store succes.

- Jeg var ret sikker på, at det at lave de gamle sange i nye klæder ville opnå en vis popularitet, men det er klart, at det har overrasket os, at vi har været så heldige, siger Lars-Ole Vestergaard, leder Aarhus Musikskole.

Planen med genindspilningerne er at aktivere børns sprog med sang og tal, inden børnene skal i børnehave.

Genkedelighed gennem generationer er hemmeligheden bag succesen, forklarer projektlederen bag.

- I nogle tilfælde er det sange, som både børnenes forældre og bedsteforældre kender og har et forhold til, siger Signe Thorborg, projektleder i Sangskattekisten, Aarhus Musikskole.

Noget, som en af mødrene i børnehaven i Skanderborg, kan genkende fra sit eget liv med to små børn.

- Vi har sunget dem med dem, da de var små, og så synes vi, at det er sjovt, at de har de her tegnefilm med, hvor man kan se, hvad der sker, siger Anne Kisum.

Anne Kisum.
Anne Kisum.

Og netop det med genkendeligheden kan ifølge Jakob Linaa Jensen, forskningschef i sociale medier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, være en af forklaringer på den store succes.

- Det er jo nok lidt af et nostalgitrip. Selvfølgelig er der børn, der ser dem, og forældre ser dem med deres børn. Men der er også mange, der bliver mindet om børnesange fra deres egen barndom. Det er noget oprindeligt og noget uskyldigt, og vi ved, at det, der minder om barndom og ungdom, er noget, der hitter på sociale medier og YouTube, siger Jakob Linaa Jensen. 

Jakob Linaa Jensen, forskningschef på Danmarks Medie- Journalisthøjskole.
Jakob Linaa Jensen, forskningschef på Danmarks Medie- Journalisthøjskole.

Og Aarhus Musikskoles videoer bliver faktisk også set af personer fra lande langt ud over Danmarks grænser. Dels I flere europæiske lande, i USA og i Mellemøsten

- 6,6 millioner visninger, som en af dem har fået, er rigtig meget for en YouTube-video. Det er også rigtig meget, at en dansksproget video får så mange hits i udlandet ikke bare i Norge og Sverige, hvor der måske er mange, der kender danske børnesange, men også ude i resten af verden, siger Jakob Linaa Jensen.

Du kan se mere om Aarhus Musikskoles projekt i videoen øverst på siden, og herunder kan du se et interview med Sven-Erik Holgersen, der er lektor i musikpædagogik på DPU, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse. 

VIDEO: Vigtigt, at sangene bliver brugt i et fællesskab
rimfrost frost

I nat var den koldeste for årstiden i 30 år

Spærring af Silkeborgvej

Skudepisode i vejkryds: Patronhylstre fundet og vidner efterlyses

Konflikt vej rute 26

Bil hejst 17 meter op i luften: Konflikt blusser op igen

Lige nu
AstraZeneca Vaccine

liveblog Pårørende til AstraZeneca-dødsfald kræver erstatning af Danmark

Spærring af Silkeborgvej

Skud muligvis affyret i vejkryds: Politi massivt til stede

vaffelbageriet fjellerup

Danmarks bedste ishus ligger i Østjylland

Dagens mest læste