Danmarks bedste arbejdsplads ligger i Østjylland

Det snurrer rundt og rundt og rundt på Danmarks bedste arbejdsplads. I år vandt midtVask i Aarhus prisen

Midtvask har vundet prisen som årets bedste arbejdsplads.

- Vi har nogle værdier, hvor vi er enormt tydelige. Man skal være i godt humør, og ikke skabe dårlig stemning, fortæller vaskerichef for Midtvask i Aarhus Pernille Lundvang.

Læs også Kommune søger om bredbåndsmillioner for at styrke erhvervslivet

MidtVask er ikke kun en virksomhed, som er god til at vaske uniformer, linned, hjælpemidler og andre services for hospitaler i Region Midtjylland.

00:45

VIDEO: Mød de glade vindere fra midtVask.

Luk video

De er også en arbejdsplads, hvor medarbejderne har det rigtig godt - og i følge 3F Danmarks bedste arbejdsplads.

- Nogle vil nok mene, at arbejdet med at sortere, vaske, presse og pakke uniformer, sengetøj og meget andet i varme og damp er et hårdt arbejde. Men sådan føles det ikke, når man går rundt i vaskeriet, hvor der er mange grin og pjat med hinanden, udtaler forbundsformand for 3F Per Christensen til 3F's hjemmeside.

Midtvask har 150 ansatte med 35 forskellige nationaliteter.

Midtvask har 150 medarbejder med 35 forskellige nationaliteter. Netop det at alle skal tale dansk har haft betydning af kåringen fra 3F som Danmarks bedste arbejdsplads.

Selv om der er ansatte fra 35 nationaliteter, er arbejdssproget altid dansk. Det er et krav, der betyder, at medarbejdere med svage danskkundskaber kommer hurtigere efter det danske sprog, end de ellers ville have gjort.

Per Christensen, forbundsformand, 3F

- Selv om der er ansatte fra 35 nationaliteter, er arbejdssproget altid dansk. Det er et krav, der betyder, at medarbejdere med svage danskkundskaber kommer hurtigere efter det danske sprog, end de ellers ville have gjort, fortalte Per Christensen ved overrækkelsen.

Læs også Østjysk virksomhed skal være med i ny FN-kampagne

Vaskerichefen er da også stolt og glad for prisen.

- Det er vildt lækker. Og specielt det, at det er medarbejderne, der har nomineret os, siger Pernille Lundvang fra Midtvask.

Læs også Økonomisk hjælp på vej til fyrede Vestas-medarbejdere

Aldersfordelingen i virksomheden spænder også vidt. De ansatte er mellem 18 og 67 år, og ligelig fordelt mellem mænd og kvinder. Og der er nok at se til, da midtVask, som er ejet af Region Midtjylland, vasker over seks millioner kg. om året.

- Vi er virkelige mangfoldige. Det betyder der er nogle ting, hvor vi er enormt tydelige, fortæller Pernille Lundvang til TV2 ØSTJYLLAND.

02:10

VIDEO: FN's Flygtningehøjkommissariat fik i 2017 øjnene op for hospitalsvaskeriet midtVasks succes med at ansætte flygtninge, der fik hovedrollen i en verdensomspændende kampagne. 2017

Luk video

Halvdelen af de ufaglærte får en uddannelse

En af grundene til prisen fra 3F handler om socialt ansvar. Midtvask er nemlig i tæt samarbejde med arbejdsformidling og andre virksomheder om at hjælpe mennesker og også flygtninge på kanten af arbejdsmarkedet, fortalte forbundsformand i 3F Per Christensen til overrækkelsen i DR Byen onsdag.

Læs også Dette vaskeri blev 75-årige Prebens vej ud af ensomheden

- Halvdelen af de ufaglærte har fået en faglært uddannelse. Det gør dem ikke bare alene bedre til at løse opgaver. Det giver også et stort skud selvtillid. Som flere sagde, da vi besøgte arbejdspladsen: ”Det har ændret mit liv”, fortalte forbundsformanden.

Hvis man står en hel dag og bare kan smile, så kommer der ikke mange idéer frem, og så er det ikke sjovt. Det vigtigste er, at der kommer idéer frem, og at vi har det sjovt. Og at alle kan tale med hinanden.

Pernille Lundberg, vaskerichef, Midtvask

Torsdag blev 11 nye lærlinge udlært fra Midtvask og i alt har de udlært 73 faglærte industrioperatører, som inden var ufaglærte. Det er både ældre danskere og nydanskere.

Om konkurrencen

  •  Prisen som Årets Arbejdsplads er nu uddelt 27 gange
     
  •  Juryen består af 3F’s ledelse + to eksterne dommere
     
  •  Der bedømmes blandt andet efter løn, arbejdsforhold, uddannelse, miljø, ansvar og udvikling
     
  •  Sidste års vinder var Malmos Landskaber, Roskilde

Og det er den grundlæggende filosofi hos midtVask, at alle skal bidrage og være fælles om opgaverne.

- Hvis man står en hel dag og bare kan smile, så kommer der ikke mange idéer frem, og så er det ikke sjovt. Det vigtigste er, at der kommer idéer frem, og at vi har det sjovt. Og at alle kan tale med hinanden, siger vaskerichef Pernille Lundvang.

Fysisk træning i højsædet 

Trine Rask-Nielsen er fysioterapeut og har arbejdet hos midtVask i fem år. Hun står for medarbejdernes sundhed og laver forskellige aktiviteter - blandt andet elastik-træning hver morgen, som skal holde medarbejderne i form. 

Det er ikke fordi, vi er en offentlig virksomhed, der danderer den. Vi knokler røven ud af bukserne for at bevare virksomheden.

Pernille Lundberg, vaskerichef, Midtvask

- Når det er sådan et fysisk arbejde, har vi ansvar for at uddanne os til at klare det arbejde. Man kan kalde det fysisk efteruddannelse. Det synes vi er lige så vigtigt, som at komme på kursus i alt muligt andet arbejdsrelevant, siger Trine Rask-Nielsen.

Hun peger på, at netop fokus på fysikken, er noget, som medarbejderne vægter meget højt. Hun mener dog også, at der er en række andre ting, som gør Midtvask til Danmarks bedste arbejdsplads. 

  Foto: Pernille Lundvang/midtVask

- Jeg kunne nævne 1000 ting, men vi har stort fokus på at udvikle os alle sammen, på sundhed, uddannelse og så har vi rigtig mange nationaliteter, som giver det hele en god sammenhæng. Der er bare en fantastisk stemning, og det vil du også kunne mærke, når du går rundt. Alle smiler, alle er glade og der er altid nogen, man kan gå til, hvis man har en dårlig dag. Det er en virkelig glad og harmonisk arbejdsplads, siget Trine Rask-Nielsen.

Hun fortæller, at medarbejderne er stolte af prisen. 

- Vi er kæmpe stolte. Det er ret stort. Vi skal fejre vores nyuddannede elever i dag, og så åbner vi nok en ekstra flaske champagne og siger tillykke med årets arbejdsplads, siger Trine Rask-Nielsen. 

I risiko for at lukke

Politikerne i Region Midtjylland er i gang med at overveje, om der skal bygges et nyt vaskeri. Men Pernille Lundvang håber, at prisen vil få politikerne til at indse, at de er de bedste. 

- Jeg håber, den betyder noget for politikerne, når de skal tage stilling til, om der skal bygges et nyt vaskeri. Vi har bevist, at vi var det billigste vaskeri i Danmark, nu er vi så også årets arbejdsplads.

Læs også Prisvindende IT-firma beskyldes for at lyve og fuske

Midtvask har lige vundet et udbud om at vaske for Hospitalsenhed Midt, som betyder vaskeri af cirka én million kilo om året.

- Vi har vundet et kæmpe udbud i dag. Vi er i hård konkurrence. Det er ikke fordi, vi er en offentlig virksomhed, der danderer den. Vi knokler røven ud af bukserne for at bevare virksomheden, fortæller Pernille Lundvang.

Læs også Smuk fredag i vente

Det var 27. gang, at prisen blev uddelt. Og det er kun medarbejderne, som kan indstille sin arbejdsplads.

I 2007 vandt Midtvask MIA-prisen, som går til virksomheder, der sikrer ligestilling og mangfoldighed i arbejdslivet, og som arbejder for at hindre diskrimination.