Dagen før dagen: Restauranter og cafeer glæder sig

Restauranter og cafeer må holde åbent igen fra i morgen. De skal dog overholde reglerne om afstand mellem gæster, der ikke følges ad, og hver gruppe af gæster må højst bestå af ti personer.

For restaurationsbranchen har de seneste to måneder med nedlukning været hårde.

Det har både kostet afskedigelser og konkurser, men nu ser det lysere ud. 

- I morgen venter, at restauranter, caféer og spisestederne i Aarhus åbner op, og det er bestemt noget, vi har glædet os rigtig meget til. Vi venter også på, at kulturlivet skal åbne op og meget gerne snart, men det her er et stort skridt på vejen, siger Claus Bech, der er direktør for Aarhus City Forening, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Lys for enden af tunnelen

Åbningen af restauranterne, caféerne og spisestederne er en del af anden fase af genåbningen af Danmark, som starter i morgen. Og det er tiltrængt for restaurationsbranchen, der de seneste måneder har været en branche i knæ. Det ved Jakob Beck Wätjen, der er formand for Horesta i Region Midtjylland, alt om. 

- Hvis vi kigger på hele Danmark, så er vi 11.000 færre kollegaer lige nu, og der er 254 af mine kollegaer, der er gået konkurs. Og så er der rigtig mange, som selv har været ude og låne penge i deres sommerhus  og hus for at holde deres forretning gående, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Hvis vi ser lidt tættere på Østjylland, så mister vi omkring 2 millioner kroner i omsætning om ugen, så det er store tal vi har gang i. 

quote Hvis vi kigger på hele Danmark, så er vi 11.000 færre kollegaer lige nu, og der er 254 af mine kollegaer, der er gået konkurs.

Jakob Beck Wätjen, formand, Horesta i Region Midtjylland

Med genåbningen i morgen er der dog trods alt lidt lys for enden af tunnelen.

- Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang. Men det er forskelligt fra restaurant til restaurant. Nogle er klar til at åben, mens andre vil vente lidt og se, om der overhovedet kommer nogen kunder, siger Jakob Beck Wätjen. 

Har måtte tænke kreativt  

En af de cafeer, som dog glæder sig til at slå dørene op i morgen er Cafe Faust, der ligger på Åboulevarden i Aarhus. 

- Det bliver mega fedt. Vi har trængt til det, og alle ansatte glæder sig til det, så det er rigtig godt, lyder det fra Jesper Minke, der er indehaver af cafeen, til TV2 ØSTJYLLAD. 

Hos Cafe Faust har de lavet afskærmninger af pap med kunst på for at overholde afstandskravene. Desuden har de fjernet barstolene i baren, så folk kun sidder på deres plads. 
Hos Cafe Faust har de lavet afskærmninger af pap med kunst på for at overholde afstandskravene. Desuden har de fjernet barstolene i baren, så folk kun sidder på deres plads. 

Det har dog krævet lidt arbejde og planlægning at blive klar. For at måtte åbne skal afstandsreglerne mellem gæster, der ikke følges af, nemlig overholdes. Men det har de fundet en smart løsning på her, hvor der er sat pap afskæringer med kunst på op mellem alle borde. 

- Vi startede faktisk allerede for et godt stykke tid siden, da vi troede, at der skulle være to meter mellem hvert bord, og det har vi så valgt at beholde, selvom der nu er kommet retningslinjer om, at det i stedet kun er to kvadratmeter, siger Jesper Minke. 

Fremtiden fortsat usikker  

Selvom restauranterne og caféerne må åbne op nu, er fremtiden fortsat usikker. Sådan lyder det fra direktøren i Aarhus City Forening.

- Der vil måske fortsat være brug for nogle hjælpepakker, fordi erhvervet er utrolig hårdt ramt, og vi ved jo heller ikke, hvad vi ser ind i, eller om folk vil komme tilbage i det omfang, som de gjorde før, men vi er optimistiske og realistiske siger Claus Bech til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Se interviewet med direktøren for Aarhus Cityforening her samt Jakob Beck Wätjen, der er formand for Horesta i Region Midtjylland.

Hos Cafe Faust i Aarhus lader det i hvert fald til, at der er potentiale for, at det kan lykkes. Reservationerne til den kommende tid er nemlig væltet ind. 

- Interessen har været rigtig positiv. Indenfor den seneste uges tid, er vi kommet op på cirka 75 procent af den dækning, som vi havde før. Så jeg ser positivt på tingene, men der jo et stykke vej endnu. 

Østjyllands Politi opfordrer også alle til at være opmærksomme og passe på hinanden. 

 

Trafikulykke Grenåvej

Efter bil landede på to andre biler: Bilist sigtet for narkokørsel

Mørke skyer nær villakvarter

play Kælder oversvømmet tre gange: Nu forbereder Klaus sig på nye skybrud

Badesø Knudssø

Badning frarådes: Lort fundet i badevandet

skak

International turnering i Aarhus: - Det betyder meget at komme i gang igen

20_percent

play Ekspert om massive mågeplager: En krig, der ikke kan vindes

Skolebørn

play Bliv vaccineret inden skolestart, siger Brostrøm. Men hvad mener forældrene?

Dagens mest læste