Cirkus Arena: Måske er det slut med cirkus i Aarhus

Det koster 45.000 kroner for Cirkus Arena at slå deres telt op på Tangkrogen, mens det er gratis i mange andre byer

02:18

Cirkus Arena er Nordens største cirkus. Det blev grundlagt i 1955.

Livet som cirkusansat er trælst, når man er på besøg i Aarhus.

Det mener Cirkus Arena i hvert fald, og de overvejer nu, om de også skal slå et smut forbi Aarhus til næste sæson.

Hvis vi bare fandt os i det, og alle kommuner opførte sig sådan som Aarhus gjorde, så kunne der jo ikke rejse cirkus rundt mere.

Klaus Jochumsen, turnéleder, Cirkus Arena

Der er flere årsager til cirkussets utilfredshed, blandt andet at det simpelthen koster for meget at slå teltet op på Tangkrogen.

5.000 kroner betaler Cirkus Arena for ti dage, og dertil skal tilføjes udgifter til vandforbrug og vedligeholdelse af pladsen. 

- Vi kommer på 110 pladser i Danmark hvert år, men på tre fjerdedele koster det ikke noget, så vi synes, at det er meget voldsomt her i byen, siger turnéleder hos Cirkus Arena, Klaus Jochumsen til TV2 ØSTJYLLAND. 

Et beskedent beløb

Socialdemokraten Steen B. Andersen er formand for Kulturudvalget i Aarhus Kommune, og han synes godt, at Cirkus Arena kan give et lille bidrag for at slå teltpløkkene i på Tangkrogen.

02:46

VIDEO: Se vores interview med Steen B. Andersen her.

Luk video

- Vi har en økonomisk ramme, hvor vi har prioriteret, at dem som har endnu mindre, og som ikke er kommercielle, er gratis på Tangkrogen, mens andre skal betale. Jeg vil understrege, at det er et beskedent beløb, forklarer Steen B. Andersen til TV2 ØSTJYLLAND.

Plakater forbudt

Cirkus Arena plejer at sætte plakater op i hele byen, men i år var meldingen fra Aarhus Kommune, at man ikke ville have plakater inden for Ringgaden.

- Det forstår vi simpelthen ikke. Det er det værste pjat, vi nogensinde har hørt. Aarhus Kommune bryster sig jo netop i år af at være udråbt som Europæisk Kulturhovedstad 2017, men det her er ikke en særlig kulturel opførsel fra Aarhus by, fortæller Klaus Jochumsen.

Steen B. Andersen mener, at han har set cirkusplakater i Aarhus Midtby i år. Dog erkender han, at samarbejdet med Cirkus Arena ikke har været helt problemfrit.

Læs også Giganter fra istiden er kommet til Aarhus

- Hvordan kommunikationen har været, det er i hvert fald noget vi skal blive bedre til som kommune. Det må vi tage på os, for vi vil gerne have Cirkus Arena liggende i Aarhus, siger Steen B. Andersen.

Og om der så er cirkus på Tangkrogen igen til næste år, det må tiden vise.

- Hvis ikke man gør noget ved det, så har vi kraftige overvejelser, om at vi ikke skal køre forbi Aarhus i den næste sæson, fordi vi kan ikke blive ved med at betale de penge. Hvis vi bare fandt os i det, og alle kommuner opførte sig, sådan som Aarhus gør, så kunne der jo ikke rejse cirkus rundt mere, det siger jo sig selv, siger Klaus Jochumsen.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.