Center risikerer lukning

Center for Seksuelt Misbrugte i Aarhus mister tilskud fra staten

02:24

1 af 2

Center for Seksuelt Misbrugte i Aarhus risikerer at lukke, da centret mister sit tilskud fra staten. Behovet for hjælp til at bearbejde seksuelle overgreb er ellers stigende, og nogen beskriver ligefrem hjælpen som deres eneste livline.

- Jeg synes på en måde, at det er ret absurd, for der er brug for det. Der er så mange voksne, som går rundt og plages af den her hemmelighed, siger Lone Gerup Adamsen, der er psykolog og leder af Center for Seksuelt Misbrugte i Aarhus, CSM Midt Nord.

Centret modtager årligt 4,5 millioner kroner i satspuljemidler fra staten, men fra nytår er det slut. Den økonomiske støtte forsvinder helt, og konsekvenserne af en lukning bliver en realitet.

- Jeg tænker, at det er uhørt, hvis vi ikke kan hjælpe voksne, der som børn er blevet misbrugt. Der er mange af dem, som kommer hos os, der plages af selvmordstanker, som søger psykiatriens hjælp også, men som jo ikke der mødes med den forståelse, som vi kan, siger Lone Gerup Adamsen.

Centret har samlet cirka 200 personer tilknyttet, som er i behandling eller får hjælp til at bearbejde overgreb, og hver eneste uge får centret tre til fire nye henvendelser fra folk, der gerne vil skrives på ventelisten til behandling.

En af dem, der bruger værestedet Christine Centeret i Aarhus, der hører under Center for Seksuelt Misbrugte, er Ina.

Her forsøger hun at bearbejde, at hun som barn blev seksuelt misbrugt af sin onkel det meste af hendes barndom.

For Ina har besøgene i centret været forskellen på liv og død.

- Det er et faktum, at hvis jeg ikke havde fået hjælp her, så havde jeg ikke fået hjælp nogen steder, for der er ikke andre steder at henvende sig, og så havde jeg ikke kunnet gå igennem det her forløb. Jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg så havde begået selvmord, siger Ina, der ikke ønsker sit efternavn frem.

Der findes ialt tre centre for seksuelt misbrugte i Danmark. Alle tre centre vil nu gå sammen og søge regeringen om, at den økonomiske støtte bliver permanent, når den nuværende satspuljeordning udløber til nytår.

I tv-indslaget øverst på siden kan se mere om Center for Seksuelt Misbrugte i Aarhus.

Og her kan du gøre Ina fortælle mere om konsekvenserne af de seksuelle overgreb, som hun er blevet udsat for.