Bz'ere indtager bygning i centrum

En flok bz'ere har siden tirsdag eftermiddag befundet sig i det tidligere City Sleep In Hostel. De vil have billigere boliger for unge i Aarhus.

"Hvor skal vi ellers bo?"

Sådan står der på et stort banner, som hænger ud af et af vinduerne på det tidligere City Sleep In Hostel i Havnegade i Aarhus.

Banneret er hængt op af en flok bz'ere som kalder sig BZ'ernes Boligforening. Den alternative boligforening har sat sig på huset, som i et par år har stået tomt, som et opråb om boligsituationen især for unge i Aarhus. Det fortæller en af aktivisterne, Jeppe Ulrich Lomholt.

- Til januar begynder de at rive boligblokke ned i Gellerup. Det sker samtidig med, at vi har en kæmpestor kommunal bygning på havnen, som bare står tom. Her ville kunne bo rigtigt mange mennesker, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Mangler også frirum

Ud over at kæmpe for billigere boliger, handler besættelsen også om, at BZ'ernes Boligforening ønsker et sted i Aarhus, som de selv kan styre.

Aktionskonsensus

- Vi mangler et ordentligt frirum for unge her i Aarhus. De fleste kender nok Ungdomshuset i København. Sådan noget har vi ikke i Aarhus. Det tætteste vi kommer på er gode ungdomscaféer som for eksempel Institut for (X). Men vi mangler et sted, som udelukkende er de unges rum, mener Jeppe Ulrich Lomholt.

Hvad med Ungdomskulturhuset Aarhus (UHK)?

- Der er intet galt med UHK. Det er rigtig fint med forskellige events og så videre, men vi vil gerne have et frirum, hvor der både er fællesarealer og hvor man kan bo.

Det er ikke første gang, gruppen af unge hænger et banner op på bygningen. Tilbage i maj hængte de unge også et banner op. Dengang var teksten: "Billige boliger eller vi boller i besatte huse". I dag er teksten ændret.
Det er ikke første gang, gruppen af unge hænger et banner op på bygningen. Tilbage i maj hængte de unge også et banner op. Dengang var teksten: "Billige boliger eller vi boller i besatte huse". I dag er teksten ændret. Foto: Privatfoto

Bliver til politiet kommer

Han vil ikke fortælle, præcist hvor mange mennesker der opholder sig i bygningen lige nu.

- Men jeg kan sige, at der er mere end 10 involveret, siger han.

Det er Aarhus Kommune, som ejer bygningen. Jeppe Ulrich Lomholt gør sig ingen forestillinger om, at kommunen vil lade de unge blive i bygningen, men indtil videre har de unge hverken hørt fra kommunen eller politiet.

- Men hvis politiet kommer og smider os ud i nat, så er vi ude i nat, konstaterer han.

- Hvis ikke det sker, så bliver vi her.

Men er det her overhovedet den rigtige måde at gøre det på? Det er jo ulovligt. Kunne I ikke bruge andre - lovlige - metoder?

- Vi er af den holdning, at nogle gange er det nødvendigt med civil ulydighed. Der er jo også nogen, som forsøger at gøre noget på lovlig vis, men vi føler, at vi er blevet lovet billigere boliger, men det kommer ikke, siger Jeppe Ulrich Lomholt.

Ungdomsboliger i Aarhus

Han understreger, at alle unge under 30 år er velkomne til at deltage i aktionen, men at der er en nultolerance over for alkohol og stoffer i det besatte hus.

Aarhus Kommune oplyser klokken 14 til TV2 ØSTJYLLAND, at man har været på stedet og at "forholdet er blevet anmeldt til Østjyllands Politi".