Busballade: Selskab fralægger sig ansvar og rådmand kan ikke gøre mere

I april lovede rådmand bod og bedring efter ballade i bybusser - men problemet er stadig ikke løst. Busselskabet fralægger sig ansvaret.

Den seneste tid har der været uro på blandt andre bybuslinje 4A i Aarhus. Foto: Flemming Krogh - Ritzau Scanpix

Lørdag fik en buschauffør i bybus 4A i Aarhus nok, da en gruppe unge drenge larmede og hærgede i hans bus.

Chaufføren stoppede bussen, og passagerne bakkede ham op i, at de unge ballademagere skulle indordne sig eller forlade bussen.

Vi gør meget, men det er hele tiden værd at vurdere, hvad der mere kan gøres.

Thomas Medom (S), rådmand

- Jeg sagde noget til dem, fordi jeg fik nok. Jeg sagde, at det var på grund af dem, at chaufføren stoppede. Og så sagde nogle af de andre passagerer også, at de skulle gå ud af bussen, sagde en af passagererne, Anne Pedersen mandag til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Unge larmer og raserer i bus - en dag fik chauffør og passagerer nok

Det er ikke første gang, der er uro i bybusserne. Tilbage i april måned fortalte TV2 ØSTJYLLAND om flere tilfælde af ballademagere, der raserede i busserne.

00:36

VIDEO: Rådmanden for børn og unge i Aarhus Kommune, Thomas Medom (S), lovede bod og bedring tilbage i april.

Luk video

Dengang sagde rådmand for børn og unge i Aarhus Kommune Thomas Medom (S) at der allerede var fokus på at for gjort noget ved problemet:

- Fra kommunens side er vi allerede i gang med gadeplansarbejde med SSP-medarbejdere, som er i gang i de områder, hvor det foregår. Vi arbejder på at få brudt nogle af de her gruppedynamikker, der er på spil, prøver at få de unge mennesker til at opføre sig ordentligt og gøre det mere trygt at tage bussen igen, sagde han dengang til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Nervøs passager: Unge drenge truer og tyranniserer i bybus

Men til trods for de mange tiltag, er der stadig situationer med uro i bybusserne.

Hos Busselskabet Aarhus Sporveje oplever man, at der stadig er et problem med unge, som larmer og chikanerer i flere bybusser.

- Jeg kan godt love jer, at 4A ikke har været fredet fra episoder siden april. Der har været masser af episoder – både i 4A og på andre busser, og der vil komme flere episoder igen, sagde Bjarne Larsen, HR-chef hos Busselskabet Aarhus Sporveje, mandag til TV2 ØSTJYLLAND.

I denne situation spytter en passager en chauffør i hovedet.

Dertil svarer rådmand Thomas Medom i dag:

- Vi gør meget, men det er hele tiden værd at vurdere, hvad der mere kan gøres, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Unge hærger bybusser: Chauffører er for bange til at gøre noget

Han tror ikke på, at bybusserne nogensinde blive fri for unges hærgen.

- Det bliver noget, vi kommer til at arbejde med fremover. Jeg tror ikke, vi kommer på nul episoder. Men vi skal holde fast i, at det skal være trygt at køre bus.

Det er i bybus 4A, der kører mellem Brabrand og Tranbjerg, at der ofte er unge drenge, som skaber uro.

Busselskab fralægger sig ansvar

Tal fra Busselskabet Aarhus Sporveje viser, at der i 2018 i alt var 169 indrapporterede hændelser i busserne. I 2019 er det tal indtil videre oppe på 182.

Jeg er sådan set ligeglad med, hvem der gør noget. Vi har en opgave, der hedder at transportere folk fra A til B, og det gør vi gerne.

Bjarne Larsen, Busselskabet Aarhus Sporveje

Men de tal bekymrer ikke HR-chefen hos Busselskabet:

- Vi har lige gennemgået vores nultolerance-statistik, og vi er generelt tilfredse med de tal, vi ser. I forhold til, hvad der bliver meldt ind, ser vi ikke en drastisk negativ udvikling for tiden, sagde han. 

Tal fra Busselskabet Aarhus Sporveje viser, at der indtil videre i 2019 er rapporteret 13 flere hændelser end hele sidste år.

Han mener dog ikke, at det er Aarhus Sporvejes ansvar at stoppe problemet. 

- Der er nogle andre, der skal tage det mere generelle og overordnede tiltag på at få de unge mennesker til at forstå, at når man er i kollektiv trafik, skal man opføre sig ordentligt.

Læs også Kvinde udsat for blotter i bus

Og hvem er de andre mennesker?

- Det er alle dem, der opdrager vores unge mennesker nu om dage. Det er skoler, det er kommuner, det er forældre. Det er alle dem, der er inde og påvirke. Jeg er sådan set ligeglad med, hvem der gør noget. Vi har en opgave, der hedder at transportere folk fra A til B, og det gør vi gerne, siger han.

00:40

VIDEO: Busselskabet mener ikke, det er deres ansvar at sørge for, at unge opfører sig ordentligt i deres busser.

Luk video