Bundsgaard: Vi må stå sammen

Syrien-krigere er ikke kun kommunernes ansvar

Det er for snævert kun at stille kommunerne til ansvar, når der er tale om radikaliserede unge, der drager til Syrien for at deltage i borgerkrigen.

Det mener borgmester i Aarhus Kommune og formand for Kommunernes Landsforenings Arbejds- og Erhvervsudvalg Jacob Bundsgaard (S), efter at socialminister Manu Sareen (R) opfordrer landets kommuner til at styrke indsatsen for at forebygge, at unge rejser til Syrien for at deltage i den væbnede konflikt.

- Det er en opgave, som ligger hos både politiet, PET og staten. Det er en vanskelig opgave, og derfor noget vi er nødt til at stå sammen om den, siger Jacob Bundsgaard til Ritzau og fortsætter:

- Det er jo ethvert menneskes ret at tænke, tro og mene, hvad man vil, men vi har selvfølgelig som samfund en interesse i at hjælpe unge mennesker på ret kurs igen, hvis de er kommet ind i et miljø, hvor de bliver radikaliseret.

Socialministeren skrev tidligere onsdag i en pressemeddelelse, at han ville sende landets 98 kommuner et brev for at indskærpe, hvilke forpligtelser kommunerne har overfor de radikaliserede unge.

Et personligt ansvar

Jacob Bundsgaard mener, det er positivt, at ministeren gør opmærksom på, at kommunerne har en del af ansvaret, men understreger:

- Det er jo først og fremmest et personligt ansvar for den enkelte og den enkeltes familie, og vores opgave som kommune er selvfølgelig at hjælpe til, hvor vi kan, og sætte ind med de midler, vi har, til at påvirke de unge, siger han.

Ifølge Aarhus-borgmesteren har man i Aarhus Kommune mindsket antallet af Syrien-krigere ved blandt andet at gå i dialog med ledelsen af Grimhøj-moskeen vest for Aarhus.

Ifølge PET er mindst 90 personer rejst fra Danmark til Syrien for at deltage i borgerkrigen. De fleste er mellem 16 og 22 år.

Det er den forhenværende politiker og nuværende Mellemøst-kommentator Naser Khader, der satte debatten i gang, da han på Facebook talte for, at Folketinget skulle lave en "samlet målrettet national strategi" for at sætte ind over for Syrien-krigerne.