Bundsgaard: Vi kan ikke gøre det alene

Borgmester Jacob Bundsgaard håber, at internationalt samarbejde kan forebygge radikalisering af unge

05:05

1 af 2

De seneste par år er flere aarhusianske unge draget til Syrien for at deltage i borgerkrigen.

Det er netop den situation, som Aarhus Kommune i samarbejde med Østjyllands Politi har forsøgt at forebygge gennem mentorordninger og andre dialoginitiativer. En samlet pakke som i danske og udenlandske medier går under navnet 'Aarhus-modellen.

På trods af indsatsen er stadig lykkedes nogle unge at komme af sted. En af dem er Mohamoud Abdullahis 22-årige datter, som blev dræbt i et bombeangreb i 2013.

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard kalder det for en 'hjerteskærende' historie, som er et eksempel på, at der stadig er et stykke vej endnu:

- Derfor skal vi også gøre alt for at imødegå og modvirke den radikalisering, der har ført til, at Mohamoud Abdullahis datter rejste til Syrien, sagde han søndag aften i et interview med TV 2 | ØSTJYLLAND.

Torsdag og fredag i denne uge har Aarhus været vært for en konference, hvor 300 deltagere fra cirka 30 forskellige lande har udvekslet erfaringer omkring afradikalisering.

Fortsat fokus og øget samarbejde

Her har Aarhus Kommune og politiet fortalt om Aarhus-modellen og samtidig fået nye input fra andre lande:

- Vi har fået rigtig meget med hjem fra konferencen. Det har ikke kun været et spørgsmål om at fortælle, hvad vi gør, siger Bundsgaard.

Aarhus-borgmesteren håber samtidig på, at Danmark på nationalt plan kan blive endnu bedre til at samarbejde med andre lande som eksempelvis USA eller Storbritannien.

Et af områderne, som ifølge Jacob Bundsgaard er umulig at overkomme alene, er overvågning af sociale medier og fora:

- Der er vi næsten prisgivet, når vi ved, at der kommer måske 100.000 tweets og Facebook-beskeder til fordel for ISIS hver eneste dag, siger han.

- Det har vi ikke en kinamands chance for at modvirke alene

Aarhus Kommune har planer om at gentage afradikaliserings-konferencen igen i 2017.

Du kan se hele interviewet med Jacob Bundsgaard i videoen øverst i artiklen.

Datter blev dræbt i Syrien: Jeg har mistet en dejlig pige