Brødre kendt skyldige i terror

Forsøgte at arrangere terrortræning

Genrefoto.

To aarhusianske brødre med somalisk baggrund er fredag i Vestre Landsret kendt skyldige i sammen at forsøge at arrangere terrortræning af den ældste bror hos al-Shabaab i Somalia. Begge brødre blev frikendt for finansiering af terrornetværket.

Den 25-årige storebror og den 20-årige lillebror blev i byretten idømt tre år og seks måneders fængsel for sammen at arrangere den ældste brors terror-træning.

Men landsretten mener kun, at der er tale om forsøg på terror-træning, da den ældste bror ikke modtog egentlig træning i terror i Afrika.

Landsretten mener derfor, at den 25-årige storebror opholdt sig i en træningslejr kaldet "Brøndene" fra januar til februar 2012, hvor han forsøgte at blive oplært i at begå terrorhandlinger uden for Somalia.

Brødrene blev også frikendt for finansiering af terror i byretten, hvor anklagemyndigheden krævede dem dømt for at indsamle mindst 34.000 kroner til al-Shabaab.

I landsretten havde anklager Jakob Berger Nielsen sænket beløbet for terror-finansiering til mindst 10.000 kroner. Alligevel mener dommere og nævninge i landsretten ikke, at brødrene er skyldige i finansiering af al-Shabaab.

Begge brødre har siden anholdelserne nægtet sig skyldige, og de fortalte intet til politiet eller byretten. Brødrene har dog hævdet i landsretten, at de havde et par løse strøtanker om at begå et tyveri eller røveri i en moské i Norge til 24 millioner kroner.

Derfor gjorde brødrene digitale krumspring og lukkede munden over for de danske efterforskningsmyndigheder, lød deres forklaring.

- Der har ikke været tale om terror, men kun løse tanker om man skulle lave noget berigelse i Norge. Han har i landsretten gjort det, som jeg vil kalde at lægge kortene på bordet, sagde den ældste brors forsvarer, Frank Wenzel, under sagen.

Samtidig har brødrene forklaret, at ord om at "slagte og myrde" på aflytningsbånd var rent pral. Den forklaring mente anklager Jakob Berger Nielsen var en direkte løgn, som var opfundet til en frifindelse.

Terrorsagen er historisk, da det er første gang, at afsnittet om træning til terror under terrorparagraffen tages i brug. Begge brødre ankede byrettens dom på stedet, og den ældste udtalte, at der var sket et justitsmord. De ville begge pure frifindes i landsretten.

Vestre Landsret ventes at tage stilling til straffens længde 24. juni.