Brandfolk reddede børn ud fra tredje sal – nu bliver de hædret

20 personer fra Østjyllands Brandvæsen prisen er fredag blevet hædret med Redningsberedskabsprisen.

Fredag var en stor dag for Østjyllands Brandvæsen og i særdeleshed 20 brandfolk.

De blev nemlig hædret med Den Danske Redningsberedskabspris, der hvert år uddeles for en særligt skarp redningsindsats. De 20 brandfolk reddede sidste år børn og voksne ud af flammerne i en brand i det vestlige Aarhus.

En voldsom sort røg forhindrede beboerne i at forlade en boligblok på Fjældevænget i juni 2020.

Blandt andre var en familie med to børn på fire og to år fanget på øverste etage på grund af røgen, som kom fra en brand i kælderens isolering.

En del af området var en indhegnet byggeplads. Det gjorde det svært for brandbilerne at komme frem til boligblokken.

Men fordi brandfolkene traf hurtige og rigtige beslutninger med den rette indsats, slap alle beboerne ud med livet i behold.

Den indsats hædres brandfolkene nu for med Redningsberedskabsprisen, som blev overrakt til dem af forsvarsminister Trine Bramsen i Holmens Kirke i København.

VIDEO: Se klip fra prisoverrækkelsen herunder

20 brandfolk hædres med pris   

Redningsberedskabsprisen kan tildeles en enkeltperson eller dele af et redsberedskab. I dette tilfælde får 20 personer fra Østjyllands Brandvæsen prisen. 

Den får de for ”en stærk indsats, hvor der blev udvist handlekraft og truffet de rette beslutninger af alle involverede under meget vanskelige og røgfyldte forhold”, lyder priskomitéens begrundelse.

Den Danske Redningsberedskabspris

Brand udløste påbud

I alt blev fem personer reddet ned fra tredje sal, og ni personer blev kørt på skadestuen. De blev kort tid efter udskrevet igen.

Røgen spredte sig hurtigt via blandt andet delvist ødelagte og manglende branddøre og åbninger i affaldsskakten. Det skete, fordi en del af boligblokken var under renovering. Derfor fungerede flere af de normale brandadskillende konstruktioner ikke, da branden brød ud.

Det medførte både mundtligt- og skriftligt påbud fra henholdsvis Østjyllands Brandvæsen og Aarhus Kommune om straksudbedring af de alvorlige brandtekniske mangler på byggepladsen.