Brand i varmeværk: 400 tons kul køres væk

Mandag eftermiddag blev der kørt kul væk fra Studstrupværket ved Skødstrup, hvor der søndag aften udbrød brand. En medarbejder endte på hospitalet.

Lastbilerne har siden i nat kørt i pendulfart med kul væk fra den silo på Studstrupværket nord for Aarhus, hvor der søndag aften opstod en såkaldt ulmebrand. En medarbejder endte på hospitalet, da han mistede bevidstheden i et forsøg på at inddæmme branden og nedkøle den varme silo med skum.

Der var brandbiler og ambulancer på stedet, da en medarbejder blev kørt på hospitalet.
Der var brandbiler og ambulancer på stedet, da en medarbejder blev kørt på hospitalet. Foto: Øxenholt Foto

- Han får formentlig én eller anden form for kulilteforgiftning og mister bevidstheden. Heldigvis får to kolleger hurtigt hentet ham ud i den friste luft, hvor han kommer til sig selv igen. Man han bliver efterfølgende hentet med ambulance og kørt på hospitalet, hvor han stadig ligger til observation, fortæller Carsten Birkeland Kjær, der er presserådgiver hos Ørsted, som ejer Studstrupværket.  

400 tons kul køres væk

Normalt benytter Studstrupværket primært biomasse i form af træpiller til at generere varme og strøm, men på grund af øget efterspørgsel på el, blev der søndag tændt op i værkets ekstrakeddel med kul. Og det var netop her, ulmebranden opstod.

quote Det er lidt ligesom kompostbunken hjemme i haven, der kan stå og udvikle varme. Det samme er sket med kullet i siloerne.

Carsten Birkeland Kjær, Presserådgiver, Ørsted

- Det er lidt ligesom kompostbunken hjemme i haven. Den kan også stå og udvikle varme, og det samme er sket med kullet i siloerne. Det sker i øvrigt også på kulpladsen i det fri, hvor al vores øvrige kul opbevares. Men da transportbåndet begynder at køre for at fragte kullet op i kedlen til afbrændning, udvikler ulmebranden sig altså formentlig på grund af friktionen, forklarer Ørsteds presserådgiver Carsten Birkeland Kjær til TV 2 ØSTJYLLAND.

Temperaturen faldt med det samme, da medarbejderne fik hevet det nederste kul ud af siloen. Men ud fra et forsigtighedsprincip valgte man dog at tømme siloen for samtlige 400 tons kul, som hele mandag er blevet kørt til opbevaring på kulpladsen, så det kan bruges igen, når det er kølet ned.

Ingen forsyningsproblemer

Studstrupværket forsyner 106.000 aarhusianske husstande med fjernvarme og leverer strøm svarende til 230.000 husstande. Men ingen af disse var dog påvirket af branden, netop fordi den opstod i en af reservekedlens fire siloer, mens de andre tre kunne køre uden problemer. 

Studstrupværket

Clip0001-kopi.MXF.00_57_11_20.Still001

Isabel modtog uønsket penisbillede, men anmeldte det ikke: - Det var for skamfuldt

20201014-131336-A-1920x1277we

Regn, slud og snevejr over Danmark - her er der størst risiko for sne

Storegade Randers

Om halvanden uge åbnes der for udeservering, men restauranter siger nej

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids