Botilbud lukker efter massiv kritik

Efter Socialtilsyn Midt truede med at lukke hele Borgercenter Nord, vælger Aarhus Kommune nu selv at lukke Hus 5, der har været særligt kritiseret.

Aarhus Kommune lukker nu Hus 5 på Bofællesskabet Elev.

I en pressemeddelelse skriver kommunen, at de 'vælger at rekonstruere Hus 5 i Bofællesskabet Elev efter dialog med Socialtilsyn Midt, der har varslet at inddrage godkendelsen til Borgercenter Nord, som Hus 5 er en del af.'

Socialtilsyn Midt har rettet skarp kritik af forholdene i Hus 5 på Bofællesskabet Elev og har truet med lukning af hele Borgercenter Nord, som Bofællesskabet Elev er en del af.

Og nu vælger Aarhus Kommune altså selv at lukke Hus 5, som har været særligt kritiseret.

Kritikken gik på tilbuddets vikarforbrug, andelen af uuddannede medarbejdere, samt at de faste medarbejdere på lavt timetal ikke indgår i kompetenceudvikling, personalemøder og supervision.

Aarhus Kommune skriver, at 'rekonstruktionen indebærer, at hus 5 gradvist lukker ned over de næste seks måneder. Sideløbende etablerer Sociale Forhold og Beskæftigelse et nyt bosted i samme bygning, der skal godkendes af socialtilsynet'.

Kommunen tilføjer, at de vil stræbe efter, at beboerne mærker mindst muligt til overgangen, og at alle beboere kan blive boende på det nye bosted.

 - Vi ser med stor bekymring på de udsagn om mistrivsel, som socialtilsynet har modtaget fra pårørende og medarbejdere på stedet, siger Erik Kaastrup-Hansen, direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse, i en pressemeddelelse.

- På baggrund af dialogen med socialtilsynet er det vores vurdering, at det er nødvendigt med en rekonstruktion, i håb om at tilsynets afgørelse vil gå ud over færrest mulige beboere, siger han.

Massiv kritik

Nyheden om lukningen af Hus 5 kommer, efter vi på TV2 ØSTJYLLAND har afdækket kritisable forhold på Bofællesskabet Elev.

En samlet forældregruppe til alle beboerne i Hus 5 stod frem og fortalte om en hverdag præget af alt for mange vikarer og nye ansigter.

En af forældrene er Jens Kaysen, der har en søn i Hus 5.

- Det er simpelthen ikke holdbart. Det er ekstremt opslidende, og sådan skal det jo heller ikke være, sagde Jens Kaysen mandag d. 24. maj til TV2 ØSTJYLLAND.

Fakta: Borgercenter Nord

Bofællesskabet Elev er et botilbud under Borgercenter Nord i Aarhus Kommune. I alt har Bofællesskabet Elev fem huse med plads til 36 beboere.

I Hus 5 bor der seks beboere, der har brug for døgndækning, fordi de er multihandicappede og har brug for meget hjælp til stort og småt i hverdagen.

Socialtilsyn Midt har af flere omgange skarpt kritiseret forholdene på Borgercenter Nord, som Bofællesskabet Elev er en del af. I tilsynsrapporten fra maj 2020 kan man blandt andet læse, at Hus 5 har ”en stor personalegennemstrømning og et højt vikarforbrug.”

Som en del af tilsynsrapporten varslede Socialtilsyn Midt, at man påtænkte at lukke hele Borgercenter Nord, fordi stedet ikke havde den fornødne kvalitet. Nu har Aarhus Kommune altså valgt at 'rekonstruere' hus 5 som konsekvens deraf.

Socialtilsyn Midts endelige afgørelse i forhold til en mulig lukning af hele Borgercenter Nord forventes at komme i løbet af juli måned.