Botanisk Have i Aarhus fredet: Nu vil rådmand anke afgørelsen

Teknik- og miljørådmand Kristian Würtz mener, at fredningen begrænser havens udvikling

Botanisk Have i Aarhus er nu kommet på listen over fredede områder i Danmark.

En afgørelse, som ikke just vækker begejstring hos rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kristian Würtz (S), som nu vil opfordre byrådet til at anke afgørelsen om fredning.

Han mener, at fredningen begrænser mulighederne for at udvikle parken, fordi det nu ikke længere er op til Aarhus Kommune at bestemme om der eksempelvis kan opføres en legeplads, et ishus, en scene eller lignende i parken.

På rov efter sjældne planter

Det er det nu Fredningsnævnet for Midtjyllands opgave at afgøre. Nævnet kan vende tomlen op og ned til kommunens projekter og bestemme omfanget.

- Jeg synes, det er helt ude af proportioner. En fredning er et radikaltgreb. Der er jo på ingen måde tale om, at haven er truet. Derfor mener jeg, det her er en usund måde at styre det på, siger Kristian Würtz til tv2oj.dk og fortsætter:

- Det var jo noget andet, hvis nogle eksempelvis have planer om at opføre et parkeringshus i den ene ende af haven.

Det er Danmarks Naturfredningsforening, som i 2014 rejste sagen om en fredning af Botanisk Have i Aarhus. Den 25. november i år besluttede Fredningsnævnet for Midtjylland, at fredningen skulle indføres.

Uønsket fredning

I afgørelsen lægger nævnet vægt på, at Botanisk Have skal forblive en offentlig park, men at eksempelvis opførelse af en fodboldbane eller andre sportsanlæg ikke er tilladt.

Rådmand Kristian Würtz' udmelding går stik imod, hvad hans parti- og byrådskollega Camilla Fabricius (S) fortalte den 18. december 2014. Hun udtrykte dengang tilfredshed med planerne om fredning:

- På baggrund af præsentationen er vi positive over for fredningen af Botanisk Have. Forslaget fra Danmarks Naturfredningsforening sikrer Botanisk Have som en grøn oase i byen - og understøtter på den måde kommunens helhedsplaner og visioner for byen, sagde hun.

På spørgsmålet om Socialdemokraternes holdning til fredning har ændret sig, svarer rådmand Kristian Würtz:

- Vi har aldrig ønsket en fredning. Vi var på et tidspunkt i dialog med Danmarks Naturfredningsforening for at skabe et forslag, der var til at arbejde med. Det var ikke muligt, siger han og henviser til, at en bevarende lokalplan ville være en bedre løsning.

Formålet med fredningen er at bevare Botanisk Have som en bypark med rekreative områder og uden for meget byggeri. Blandt andet er parkens nærmeste nabo, museet Den Gamle By, blevet taget med på råd.

Den Gamle By har fået lov til at opføre en ny indgangsplads med cykelparkering og gode handicapforhold.

Du kan læse hele fredningsnævnets afgørelse omkring Botanisk Have i Aarhus ved at klikke her.

Thomas Bloch Ravn - Museumsdirektør i Den Gamle By

play25 år som museumsdirektør: - Den Gamle By er de umulige projekters museum

Skærmbillede 2021-01-24 kl. 20.49.53

playMaria venter sit første barn - men får ingen fødselsforberedelse

Per Zeidler

Ekspolitiker tiltalt i ny sag om rufferi: Tjener stadig på gangbangs

Collage med antivac

Overlæge svarer på 6 spørgsmål fra corona-skeptikere

def_thumb,50_percent

play Michael Aastrup tager bladet fra munden: Min største fejltagelse i 30 år

Untitled collage

Kan få ny og unik uddannelse i naboby - men det vækker ikke glæde