Botanisk Have fredet: Rådmand vil anke afgørelsen

Teknik- og miljørådmand Kristian Würtz mener, at fredningen begrænser havens udvikling

Botanisk Have i Aarhus er nu kommet på listen over fredede områder i Danmark.

En beslutning, som ikke just vækker begejstring hos rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Kristian Würtz (S).

Han mener, at fredningen spænder ben for kommunens handlemuligheder, når det kommer til at udvikle den centrale bypark. Derfor vil han nu indstille til byrådet, at fredningen bliver anket.

Fredningen betyder nemlig, at Aarhus Kommune ikke længere selv kan bestemme, om der eksempelvis skal opføres en legeplads, et ishus eller en scene i Botanisk Have.

Vil frede Botanisk Have

Uforstående over for fredning

I sådanne tilfælde er kommunen forpligtet til at søge om lov hos Fredningsnævnet for Midtjylland:

- Det er helt ude af proportioner. Jeg synes, det er et radikalt greb at tage. Der er jo på ingen måde tale om, at Botanisk Have er truet. Ingen har jo intentioner om at smadre parken, siger Kristian Würtz til tv2oj.dk og fortsætter:

- Det ville jo være noget andet, hvis der planer om at bygge et parkeringshus i den ene ende af parken. Men sådan er det ikke.

Det er Danmarks Naturfredningsforening, som rejste sagen om fredning af Botanisk Have for et år siden. Den 25. november i år afgjorde Fredningsnævnet for Midtjylland så, at fredningen skulle gennemføres.

Rådmand vil sikre stor park

I afgørelsen lægger nævnet vægt på, at parken skal forblive en offentlig park med rekreative områder. Der må derfor blandt andet ikke etableres fodboldbaner eller andre sportsanlæg.

Uønsket fredning

For bare et år siden lød der mere positive røster fra rådmandens parti- og byrådskollega Camilla Fabricious (S). Hun udtalte den 18. december 2014 således:

- På baggrund af præsentationen er vi positive over for fredningen af Botanisk Have. Forslaget fra Danmarks Naturfredningsforening sikrer Botanisk Have som en grøn oase i byen - og understøtter på den måde kommunens helhedsplaner og visioner for byen.

På spørgsmålet om, hvorvidt der er sket en holdningsændring i forhold til fredningen af Botanisk Have i Aarhus, lyder svaret fra Kristian Würtz:

- Vi har aldrig ønsket en fredning. Der var et tidspunkt, hvor vi var i dialog med Danmarks Naturfredningsforening for at forsøge at skabe et forslag, der var til at arbejde med. Det var ikke muligt, fortæller Kristan Würtz, som i stedet har været fortaler for at udarbejde en bevarende lokalplan, der satte restriktioner for området, men som samtidig gav kommunen albuerum.

 

Du kan læse hele fredningsnævnets afgørelse ved at klikke her.