Børnelæge om udsigt til mange nattevagter: Frygter flere fejl

Børnelæge deler et billede af sig selv på Facebook efter vagt på 17 timer. Hun er dybt bekymret for sine fremtidige arbejdsvilkår og patientsikkerheden

02:33

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at dem, der har lavet de her krav, ikke ved, hvordan vores arbejde er, siger Signe Bødker Thim, der er børnelæge på Regionshospitalet Viborg.

Efter nattevagt på 17 timer satte børnelægen Signe Bødker Thim fra Aarhus sig lørdag til tasterne.

Resultatet blev et opslag på Facebook, der i skrivende stund er delt 8.800 gange.

Man skal også kunne holde til at være her som medarbejder.

Signe Bødker Thim, børnelæge 

- Det er ikke den enkelte vagt, der er problemet, siger 35-årige Signe Bødker Thim til TV2 ØSTJYLLAND.

Problemet er - ifølge hende - regionernes krav i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.

Her skal Signe Bødker Thim og andre ansatte i sundhedssektoren fremover tage flere lange nattevagter, de skal kunne flyttes mellem regionens hospitaler, og deres timetal skal gøres op over hele året. 

Læs også Sygeplejerske: Jeg vil ikke kunne sendes rundt i hele regionen

- Når jeg hører de specifikke krav, bliver jeg bekymret og frustreret. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at de ikke kan vide, hvordan vores arbejde er, når de kommer med de her krav. Man skal også kunne holde til at være her som medarbejder samtidig med, at vi ikke går på kompromis med patientsikkerheden, siger Signe Bødker Thim.

Jordemødre og sygeplejersker vil være omfattet af samme krav.

Flere lange nattevagter

Får regionerne kravene gennemført betyder det, at Signe Bødker Thim og hendes kollegaer skal kunne have de lange nattevagter hvert fjerde døgn i stedet for hvert sjette døgn.

- Man er brugt. Det er ikke altid, at man knokler igennem på de vagter. Men muligheden er der. Hvis man knokler på, er man træt, siger Signe Bødker Thim.

Læs også SF afviser krav om fleksible sygeplejersker: - Vi har brug for ro i sundhedssektoren

Hun mener, at udsigten til flere lange nattevagter vil lægge et større pres på sundhedsvæsenet.

- Det er i forvejen rigtig presset. Jeg er bange for, at vi får et sundhedsvæsen med manglende kvalificeret personale, siger Signe Bødker Thim.

Mere arbejde i vinterhalvåret

Hun har selv tre børn, men får det hele til at hænge sammen med hjælp fra mand og bedsteforældre. I øjeblikket bliver lægers normperioder gjort op cirka hver tredje måned.

- På den måde er det begrænset, hvor meget man kan bede personalet om at arbejde igennem i en normperiode, da arbejdstiden i gennemsnit skal give 37 timer om ugen, siger Signe Bødker Thim.

Det betyder, at hvis en læge i en uge har arbejdet 50 timer i en uge, skal det ekstra timetal afvikles inden for normperioden.

Læs også Pigerne bliver overset: Marie-Louise fik konstateret ADHD som 22-årig

Ifølge regionernes krav skal normperioderne fremover gøres op over et helt år.

- Det betyder, at i perioder, hvor der er spidsbelastninger, kan man bede os ansatte om at arbejde i mange flere timer om ugen i vinterhalvåret, som er en periode med spidsbelastning på en børneafdeling, siger Signe Bødker Thim.

Både arbejdsmæssigt og privat er hun meget afhængig af, hvordan overenskomstforhandlingerne ender.

- Det vil presse min familie yderligere. Samtidig er sundhedsvæsenet i forvejen i knæ på grund af besparelser. Vi brænder alle for vores job, og vi gør vores bedste for at yde en god indsats. Men spørgsmålet er, hvor længe man kan blive ved med at holde til det, siger Signe Bødker Thim.

Læger skal kunne flyttes

Ifølge regionernes krav, skal læger kunne flytte mellem regionens hospitaler.

- Vi arbejder i forvejen meget fleksibelt, og der er i forvejen rig mulighed for at lave individuelle aftaler. Jeg kan ikke se nogen grund til, at det skal være en del af det samlede overenskomstkrav, siger Signe Bødker Thim.

10:10

Sygeplejerske Sofie Saabye Marland fra Aarhus er stærkt kritisk over for nogle af de forslag, Danske Regioner er kommet med under forhandlingerne. Hun frygter blandt andet, at hun i fremtiden skal være ansat i hele regionen, i stedet for kun at være ansat på den afdeling, hvor hun i dag arbejder. Her kan du også se, hvordan formand for regionsrådet, Anders Kühnau (S) forholder sig til kritikken. 

Luk video