Borgmester Bundsgaard: Tilliden til direktør er væk

Erik Jespersen, direktør for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, står til fyring. Politikerne har mistet tilliden til ham

Den aarhusianske skandalesag ruller videre.

quote På baggrund af EY-rapporten står det i dag klart, at der ikke længere er tillid til direktøren. 

Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus

Sagen har mandag formiddag kostet en af Aarhus Kommunes øverste embedsmænd jobbet. 

En enig Magistrat, hvor de aarhusianske toppolitikere sidder, har besluttet at indlede en afskedigelsessag mod direktøren for Teknik og Miljø, Erik Jespersen.

- På baggrund af EY-rapporten står det i dag klart, at der ikke længere er tillid til direktøren, og derfor har Magistraten indstillet til Aarhus Byråd, at der indledes en afskedigelsessag mod direktør Erik Jespersen, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

- Jeg er tilfreds med, at vi i Magistraten har fundet sammen i enighed om at håndtere denne vanskelige sag, så arbejdet med at genskabe tilliden til Teknik og Miljø kan ske hurtigst muligt under politisk ledelse af rådmand Kristian Würtz (S), tilføjer han.

I videoen kan du høre rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S) forklare sagen. Han er ansvarlig politiker på området.

Magistratens beslutning sker på baggrund af den supplerende rapport vedrørende forholdene i Center for Byens Anvendelse og Natur og Vejservice, som revisionsselskabet Ernst & Young netop har afleveret til kommunen.

Hele EY-rapporten vil senere mandag blive offentliggjort, når den er gennemgået og oplysninger eller passager, der er tavshedsbelagt, er streget over. 

Hvad vidste politikerne?

Rapporten skal forsøge at give svar på, om borgmester Jacob Bundsgaard (S), flere rådmænd og topembedsmænd kendte til de stærkt kritisable forhold i Aarhus Kommunes Center for Byens Anvendelse, før Århus Stiftstidende tog hul på sine afsløringer? 

Det er revisionsfirmaet Ernst & Young, som står bag rapporten.

I videoen debatterer Rådmand Kristian Würtz med Gert Bjerregaard (V). Gert Bjerregaard mener, at Würtz og borgmesteren har været fodslæbende.

Da politikerne i april besluttede at gennemføre undersøgelsen, fremgik det, at den "specifikt skal afdække, hvorvidt Teknik og Miljøs rådmand, direktør, økonomichef og HR chef har været vidende om de kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse inden november 2015".

Undersøgelsen vil omfatte rådmændene Kristian Würtz (S) og Bünyamin Simsek (V) samt formand for Teknisk Udvalg, Camilla Fabricius (S), der var rådmandsvikar for Kristian Würtz i perioden fra oktober til december 2016. Den vil også omfatte borgmester Jacob Bundsgaard (S). 

I forvejen ligger der en rapport på bordet, som revisionsfirmaet Ernst & Young afleverede i marts. 

Den førte til, at en forvaltningschef, som kommunen i forvejen havde bortvist, blev meldt til politiet for underslæb, bestikkelse og tjenesteforsømmelse.

Derudover blev fem ledende medarbejdere i kølvandet på rapporten indkaldt til afklarende tjenstlige samtaler på baggrund af de oplysninger, som kom frem i revisionsundersøgelsen. 

Jacob Bundsgaard oplyser, at arbejdet nu påbegyndes med hurtigst muligt at ansætte en ny direktør i Afdelingen for Teknik og Miljø.

Indtil der er fundet en ny direktør, anbefaler Magistraten, at stadsdirektør Niels Højberg konstitueres som midlertidig direktør for afdelingen.