Blodtrykspille mod brystkræft

Lokale forskere bag ny spændende opdagelse

Foto: Flickr

Danskernes mest foretrukne middel mod forhøjet kolesterol ser ud til også at holde nye tilfælde af brystkræft væk.

Verdens største studie af knap 19.000 danske kvinder viser således, at risikoen for, at sygdommen blusser op igen hos brystkræftramte kvinder, er væsentlig mindre, hvis kvinderne tager en daglig dosis af stoffet statin.

Det er dermed godt nyt for de omkring 4000 danske kvinder, der hvert år rammes af brystkræft.

Undersøgelsen er lavet af forskere ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital i samarbejde med amerikanske forskere fra Harvard Medical School.

- Vi har fulgt kvinderne i op til 10 år og kan se, at der er 10 færre tilfælde af tilbagefald af brystkræft for hver 100 kvinder, der har fået statin, sammenlignet med kvinder, der ikke har fået det, så det er en markant forskel, siger professor i klinisk epidemiologi Henrik Toft Sørensen fra Aarhus Universitet.

Hæmmer produktionen af kolesterol

Statin er en gruppe af præparater, der hæmmer produktionen af kolesterol i leveren og dermed nedsætter fedtindholdet i blodet. Det er et af de hyppigst anvendte præparater til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

I 2010 blev mere end 562.000 danskere behandlet med et statin-præparat.

Undersøgelsen er lavet ved at sammenholde data for 18.769 danske kvinder, der fik konstateret brystkræft i årene mellem 1996 og 2003, og som var registreret i den danske brystkræftdatabase, med deres brug af receptpligtig medicin.

Henrik Toft Sørensen efterlyser nu studier af, om statin også skal anbefales til brystkræftpatienter, der ikke allerede tager midlet.