Bliv scannet af robot

Studerende har udviklet ny metode til at scanne patienter, der befinder sig langt væk fra hospital

Foto: Johannes Hollensberg

En stigende centralisering betyder, at afstanden mellem patienter og de relevante specialister på sygehusene bliver større og større.

Den udvikling har to studerende fra civilingeniøruddannelsen i Biomedicinsk teknologi på Aarhus Universitet forsøgt at finde en løsning på.

Søren Pallesen og Johannes Hollensberg har sammen udviklet en robot, der kan foretage ultralydsscanninger uden, at der behøver at være en læge til stede.

Dermed kan patienter, der skal scannes i forbindelse med graviditet, kræft eller mistanke om indre blødninger blive sikret en hurtigere undersøgelse.

Robotten består af en fjernstyret arm, som lægen kan styre fra hospitalet, selvom patienten befinder sig flere hundrede kilometer væk, fortæller Søren Pallesen, der har været med til at udvikle prototypen:

- Et eksempel kan være, hvis man på sygehuset i Holstebro skal foretage en ultralydsscanning, men ikke har en radiolog på arbejde. Så kan man få en sygeplejerske til at lægge patienten til rette ved robotten, og så kan en læge i Aarhus foretage undersøgelsen, siger han til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Stor interesse

Allerede på nuværende tidspunkt har interessen for robot-scanneren været stor. De to studerende går efter at få godkendt scanneren som hjælpemiddel og senere som medicinsk udstyr.

Sidstnævnte er langt den sværeste at opnå. Derfor er tanken, at scanneren i første omgang skal bruges til at aflaste læger på hospitalerne. Det vil sige, at både scanner og læge befinder sig i samme rum:

- Det kan være hårdt med de ergonomiske belastninger. Lægerne skal trykke ind i maven på patienten samtidig med, at de kigger ind i en skærm. Hvis man gør det hver dag i to år, så kan det være meget belastende, siger Søren Pallesen.

På fredag afleverer Søren Pallesen og Johannes Hollensberg speciale om deres opfindelse. Drømmen er derefter at oprette deres egen virksomhed.

Nedenfor kan du se, hvordan robot-scanneren virker i praksis. Her tester en af Danmarks førende ultralydseksperter, Lars Bolvig, fra Aarhus Universitetshospital apparatet: